Scans (MRI, CT, Pet)

MRI-scan

Bij een MRI-scan wordt gebruikgemaakt van een magneetveld in combinatie met radiogolven en een computer. Er worden dwars- of lengtedoorsneden van de borst gemaakt. Zo kan een 3D-scan van de borst worden opgebouwd. De MRI laat zien of er een tumor aanwezig is en hoe groot deze is.

CT-scan

De CAT of CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling. Aan de ene kant van het apparaat wordt straling afgegeven, aan de andere kant wordt de doorgelaten straling gemeten. Door die meting vanuit veel verschillende hoeken te doen, kan de computer een driedimensionaal beeld van het onderzochte lichaamsdeel of orgaan opbouwen. De resultaten worden op het beeldscherm bekeken of op film afgedrukt.

Botscan

Via een arminjectie krijg je radioactieve stof toegediend. De stof is nodig om eventuele uitzaaiingen in de botten zichtbaar te maken. Daarna moet je twee tot drie uur wachten tot de stof door het botweefsel is opgenomen. Na de wachttijd kom je onder de scanner te liggen, die in een half uur een totale lichaamsscan maakt. De kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof is ongevaarlijk en wordt binnen 24 uur uitgeplast.

PET-scan

Kankercellen delen zich sneller dan gezonde cellen en met een snellere celstofwisseling. De PET-scan is een nucleair geneeskundig (röntgen) onderzoek, waarbij veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld worden gebracht met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof en een speciale scanner.
Een PET-scan wordt gedaan als de CT-scan, de MRI-scan of botscan de tumor of uitzaaiingen niet kan vinden, terwijl verder onderzoek wel op kanker wijst. Daarnaast is de PET-scan een hulpmiddel om te bepalen in welk stadium de ziekte zich precies bevindt of om het behandeleffect te meten.

Laatst gewijzigd: 14-05-2011

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd.  BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

Wil je een vraag stellen, gebruik dan het "Stel je vraag"-formulier. Je vindt dit formulier rechts bovenaan deze pagina.

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal vijf in cijfers:

Submenu