Borstamputatie of ablatio

Bij ongeveer een derde van de vrouwen is operatieve verwijdering van de gehele borst de beste behandeling. Dit heet een borstamputatie of ablatio. Bij een ablatio wordt al het borstklierweefsel verwijderd (ook de tepel en de tepelhof). De borstspier blijft gespaard. De contour van de borst is na de operatie verdwenen. Soms voert een plastisch chirurg tijdens de ingreep een directe borstreconstructie uit.

De opnameduur voor een borstverwijdering is meestal twee tot drie dagen. Als er ook een directe borstreconstructie plaatsvindt, varieert de duur van drie tot vijf dagen. Hoe lang je na de operatie in het ziekenhuis moet blijven hangt onder andere af van:

 • hoe uitgebreidheid de operatie was
 • je conditie
 • de opvang die er thuis is

 

Wanneer een borstverwijdering?

 • bij een grote kwaadaardige tumor waarbij een borstsparende behandeling niet veilig mogelijk is

 • bij twee of meer tumoren op verschillende plekken in de borst die verder uit elkaar gelegen zijn
 • bij een groot gebied in de borst met voorstadium van borstkanker (ductaal carcinoom in situ: DCIS)

 • bij een voorstadium van borstkanker die verspreid is door de hele borst
 • als bij een poging tot borstsparende operatie de snijranden niet tumorvrij blijken te zijn en een tweede borstsparende operatie niet cosmetisch fraai mogelijk is
 • als de borst eerder bestraald is geweest
 • als iemand er zelf voor kiest de borst weg te laten halen
 • bij terugkeer van een tumor en als er al eerder borstsparend is behandeld en bestraald
 • jonge vrouwen kiezen vaker voor een ablatio dan voor een borstsparende operatie, omdat ze door hun leeftijd meer kans hebben dat een tumor in de borst terugkomt. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een erfelijke factor aanwezig is.

 

Radiotherapie na borstverwijdering

In specifieke gevallen, bijvoorbeeld als de tumor agressieve groeikenmerken vertoont, kan het nodig zijn ook na de borstamputatie radiotherapie toe te passen op de wand van de borstkas.

Borstverwijdering met reconstructie

Soms kan een borstverwijdering gecombineerd worden met een directe borstreconstructie. Bij een huidsparende borstverwijdering wordt al het borstweefsel weggenomen inclusief tepel en tepelhof, maar de overliggende huid blijft intact voor het plaatsen van een tissue expander of een prothese. Een tissue expander is een tijdelijk ballonnetje dat regelmatig met vocht wordt gevuld, zodat de spier en de huid voldoende oprekt voor het plaatsen van een definitieve prothese.

 

Een directe reconstructie is minder wenselijk wanneer er na de operatie bestraling nodig is. De reden hiervoor is dat bestraling het cosmetische resultaat van een directe reconstructie beïnvloedt. Een borstverwijderinggecombineerd met een directe reconstructie is ingewikkelder en meer belastend dan alleen een borstverwijdering. Zo'n operatie duurt, afhankelijk van de gekozen reconstructietechniek, soms twee tot zes uur. 

Een plastisch chirurg voert de directe reconstructie tijdens dezelfde ingreep uit als de borstverwijdering. Vraag je chirurg naar de mogelijkheden voor een directe reconstructie en laat je goed informeren. Soms is het verstandiger en mooier om pas in tweede instantie over te gaan tot een reconstructie.  

 

Laat je daarom goed informeren over de mogelijkheden van directe reconstructie. Omdat dit deel van de operatie door de plastisch chirurg wordt gedaan, is het goed om vooraf ook een gesprek met deze specialist te hebben.

 

Er zijn diverse reconstructietechnieken met verschillende cosmetische resultaten. Laat je ook hierover goed informeren. Niet elke techniek is mogelijk voor iedereen. Ook moet besproken worden of het mogelijk is de tepel te sparen, wat niet altijd mogelijk is. Het kan zijn dat het ziekenhuis de reconstructietechniek die bij jou past, niet kan aanbieden. Vraag dan om een second opinion bij een ziekenhuis waar die mogelijkheid wel bestaat, zodat je een goede afweging kunt maken wat voor jou de beste oplossing is.

 

Er zijn geen aanwijzingen dat een directe reconstructie de kans op terugkeer van de kanker in de borst of ergens anders in het lichaam vergroot.

Bijwerkingen na een operatie

Na de operatie kun je bijwerkingen hebben, zoals een nabloeding, infectie of littekenvorming. Je kunt pijn hebben, soms over de hele borstwand, of een doof gevoel. Wat ook voorkomt zijn vochtophopingen. Als de drains (slangetjes die wondvocht afvoeren) zijn verwijderd en er ontstaat nieuw vocht, dan moet dat soms weggezogen worden met een holle naald. Bijwerkingen op de lange termijn komen met name door okselklierverwijdering, zoals minder gevoel in de arm en het okselgebied, moeite met bewegen en te veel vocht (lymfoedeem).

Bij een borstverwijdering of een okselkliertoilet worden vaak gevoelszenuwen doorgesneden. Dit kan leiden tot een doof gevoel aan de binnenkant van de arm, maar ook tot een nare pijn: zenuwpijn. Deze pijn reageert meestal niet op gewone pijnstillers, maar wel op speciale medicatie en andere behandelingen. 

Tijdelijke borstprothese

Als je niet direct een reconstructieve operatie hebt gehad, krijg je in het ziekenhuis een tijdelijke lichtgewicht prothese aangemeten. Voor het aanmeten van deze prothese is het prettig als je twee comfortabele, goed passende bh's, met verstelbare brede banden meeneemt. Het liefst een al eerder gedragen bh, deze heeft namelijk al een goede pasvorm.

 

Lees hier meer over hoe een borstamputatie in z'n werk gaat.

 

Laatst gewijzigd: 20-03-2015

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd. BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

 

Wil je een vraag direct aan een van onze ervaringsdeskundigen stellen, gebruik dan het 'Stel je vraag'-formulier

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal acht in cijfers:

Submenu