De meest gangbare hormonen op een rij

Tamoxifen

Tamoxifen is al jarenlang een gangbaar middel bij hormoontherapie. In sommige andere landen wordt het preventief gebruikt door vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker.

 

Tamoxifen probeert te voorkomen dat oestrogeen de tumor bereikt. Het wordt zowel vóór als ná de overgang gegeven, als adjuvante (aanvullende) behandeling en bij uitzaaiingen. Uit onderzoek blijkt dat langer dan vijf jaar Tamoxifen gebruiken niet effectief is. Daarom wordt het maximaal vijf jaar gegeven. Tegenwoordig gaan vrouwen na de overgang vaak na 2 á 2,5 jaar tamoxifen over op een aromataseremmer, tot ze in totaal vijf jaar behandeld zijn.

 

Tamoxifen is geen anticonceptiemiddel. Vrouwen vóór de overgang moeten daarom anticonceptiemiddelen  blijven gebruiken. Omdat de pil niet is toegestaan, kunnen ze condooms of - in overleg met de arts - het Mirena®-spiraal gebruiken. Tamoxifen wordt eenmaal per dag ingenomen in tabletvorm. Het wordt meestal goed verdragen. Er kunnen bijwerkingen optreden, maar dat is niet altijd het geval.

Aromataseremmers

Een aromataseremmer legt de werking van het enzym aromatase stil. Aromatase speelt een rol bij de aanmaak van oestrogenen. Een aromataseremmer moet  eenmaal per dag als tablet worden ingenomen. Het middel wordt over het algemeen goed verdragen. Ook vrouwen met uitzaaiingen kunnen aromataseremmers krijgen. Aromataseremmers werken niet als de eierstokfunctie nog intact is en worden dus niet gegeven aan vrouwen vóór de overgang.

 

Voorbeelden van aromataseremmers: zijn anastrozol (Arimidex®) en letrozol (Femara®). Er is ook een aromataseremmer die het enzym definitief uitschakelt: exemestane (Aromasin). Dit medicijn bindt zich op een specifieke manier aan de aromatase, waardoor er absoluut geen oestrogenen meer worden aangemaakt. Om die reden wordt het ook wel een inactivator genoemd. Dit proces is onomkeerbaar. Er zijn enkele bijwerkingen mogelijk.

Anti-oestrogenen

Fulvestrant® werkt op borstkankercellen, maar ook in andere organen door de oestrogeenreceptoren te vernietigen. Het wordt alleen gebruikt bij vrouwen na de overgang bij wie de borstkanker is teruggekomen ondanks eerdere behandeling met andere hormonen zoals Tamoxifen. De arts of verpleegkundige geeft het als injectie, vaak in de bilspier. Het doseringsadvies is maandelijks 500 mg  (twee injecties) en 14 dagen na de eerste injecties een extra toediening van 500 mg. Faslodex wordt over het algemeen goed verdragen. Er zijn enkele bijwerkingen mogelijk.

Gosereline

Zoladex®is een middel dat de hormoonaanmaak in de hersenen remt. Andere, vergelijkbare middelen zijn busereline (Suprefact®), leucoproreline (Lucrin®) en triptoreline (Decapeptyl®). Deze medicijnen zijn voor vrouwen vóór de overgang, Ze worden adjuvant (aanvullend) toegepast en bij uitzaaiingen. De toediening is per injectie (in de buikwand) eenmaal per vier weken. Tegenwoordig kan een vrouw ook eens per twee of drie maanden injecteren. Na een tot twee weken stopt de menstruatie en vanaf dat moment moeten er anticonceptiva worden gebruikt. Ook dit type medicijnen heeft bijwerkingen.

Everolimus (merknaam 'Afinitor')

Het middel everolimus (merknaam 'Afinitor') wordt sinds 1 januari 2013 vergoed. Lees hier meer over het middel.

Laatst gewijzigd: 26-09-2013

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd.  BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

Wil je een vraag stellen, gebruik dan het "Stel je vraag"-formulier. Je vindt dit formulier rechts bovenaan deze pagina.

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal negen in cijfers:

Submenu