Bijwerkingen

Immunotherapie kan gepaard gaan met bijwerkingen.

Bijwerkingen trastuzumab (Herceptin ®)

Wie trastuzumab gebruikt, kan een algemeen ziek gevoel krijgen. Mogelijke bijwerkingen zijn: griepachtige klachten, zoals rillingen en koorts en vermoeidheid. Minder vaak komen buikpijn, diarree, huiduitslag, duizeligheid en misselijkheid voor.

Bij 3 procent van de vrouwen die trastuzumab gebruiken, treden hartklachten op. Meestal gaan ze weer over, maar heel soms veroorzaken ze blijvende hartschade. Daarom wordt de hartpompfunctie regelmatig gecontroleerd als iemand trastuzumab gebruikt. In principe is de kans op hartklachten als gevolg van het gebruik van trastuzumab klein, maar artsen weten nog niet hoe die kans precies is als het middel langere tijd gebruikt wordt. In elk geval is trastuzumab ongeschikt voor vrouwen die een hartziekte hebben. De combinatie van trastuzumab met een anthracycline (chemotherapie) geeft extra risico op hartschade, hoewel de cijfers op zich niet hoog zijn: 0,6 procent. Daarom wordt de combinatie trastuzumab -adriamycine afgeraden. Als u Trastuzumab in uw behandeling gaat krijgen, vraag dan aan de arts of de adriamycine vervangen kan worden door het middel Caelyx, een doxorubicine die de hartspier niet beschadigt, maar op de borstkankercellen dezelfde werking heeft als adriamycine.

Bijwerkingen andere middelen

Ook de nieuwste medicijnen, lonafarnib en lapatinib, geven nog veel bijwerkingen. Zo kan lonafarnib misselijkheid, braken, diarree, trombose, verwardheid, spierzwakte en nierfunctiestoornissen veroorzaken. Bij lapatinib zijn dat onder andere diarree, misselijkheid, vermoeidheid, huiduitslag, braken, hoofdpijn, koorts, verminderde hartfunctie en ontsteking in de longen.

Bijwerkingen van de Tykerb/Xeloda-combinatie zijn diarree, hand-voet syndroom, misselijkheid, huiduitslag, braken en vermoeidheid.

 

 

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd.  BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

Wil je een vraag stellen, gebruik dan het "Stel je vraag"-formulier. Je vindt dit formulier rechts bovenaan deze pagina.

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal zeven in cijfers:

Submenu