Veranderingen aan je borsten

Wanneer je een verandering aan je borst(en) opmerkt, kan dat verschillende dingen betekenen. Zo heeft de menstruele cyclus bijvoorbeeld ook invloed op je borsten. Je borsten voelen daardoor voor de menstruatie vaak anders aan. De veranderingen die je voelt, kunnen dus onschuldig zijn. Wanneer je je borsten regelmatig onderzoekt zul je veranderingen snel ontdekken. Hoe je de borst het best kunt onderzoek zie je in onze voorlichtingsfilm. Deze vind je op pagina 5 van de online brochure “Gezonde borsten, maak er werk van”.

Een knobbeltje

Een ongewoon aanvoelend knobbeltje in de borst of oksel, verdikt of onregelmatiger dan normaal, is het meest voorkomend. Het is een verdikking die anders aanvoelt dan de normale bobbelige structuur van het borstweefsel. Een knobbeltje betekent ofwel opgezet klierweefsel, ofwel een holte die met vocht gevuld is (cyste). Deze knobbeltjes voelen vaak glad en hard aan, als een knikker en zijn in de meeste gevallen goedaardig. Neem geen risico en laat je zo snel mogelijk door je huisarts onderzoeken.

Andere veranderingen

Er kunnen ook andere veranderingen optreden:

  • schilfering en roodheid van de tepel;
  • kuiltje in de borst;
  • het plotseling intrekken van een tepel;
  • streng(etje) naar de tepel;
  • vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig);
  • warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid;
  • een slecht genezend plekje;
  • pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst;
  • zwelling in de oksel.

 

Neem deze veranderingen serieus en ga zo spoedig mogelijk naar de huisarts. De huisarts kan niet direct vaststellen of je borstkanker hebt, maar als daar aanwijzingen voor zijn zal hij dit toelichten en je doorverwijzen naar de mammapolikliniek van een ziekenhuis.

Laatst gewijzigd: 03-04-2014

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd. BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

 

Wil je een vraag direct aan een van onze ervaringsdeskundigen stellen, gebruik dan het 'Stel je vraag'-formulier

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal acht in cijfers:

Submenu