Uitzaaiingen algemeen

Een uitzaaiing, of metastase, is een tumor die ergens anders in het lichaam ontstaat, nadat één of meer cellen van de oorspronkelijke tumor via lymfe of bloed zijn verspreid. De nieuwe tumor bestaat uit dezelfde soort kankercellen als de oorspronkelijke tumor. Uitzaaiing is ook mogelijk via de lymfebanen. Daarbij komt de losgeraakte tumorcel in een lymfeklier terecht. Daar kan deze zich vervolgens delen. Uitzaaiingen kunnen via de lymfebanen ontstaan in één of meer nabijgelegen lymfeklieren of via de bloedbaan in een orgaan of in de botten. Uitzaaiingen bij borstkanker ontstaan vooral in de longen, lever, botten en hersenen.

Regelmatige controles

Na de diagnose borstkanker zul je regelmatig controles krijgen. De controle bestaat uit een anamnese (wat de patiënt zelf over zijn ziekte en omstandigheden te vertellen heeft, ook in verband met de familieziektegeschiedenis), lichamelijk onderzoek en jaarlijks een mammogram, eventueel aangevuld met een echoscopie van de borst.
De controles hebben als doel lokale recidieven, of afwijkingen, in de gezonde borst bijtijds op te sporen.

Geen onderzoek naar uitzaaiingen

Uitzaaiingen kunnen in principe niet actief opgespoord worden. Als er enkele tumorcellen zijn losgeraakt en zijn gaan zwerven door het lichaam, om zich op andere plaatsen vast te zetten, dan duurt het nog betrekkelijk lang, voordat deze tumoren zichtbaar gemaakt kunnen worden met de huidige moderne medisch beeldvormende technieken. De eerste uitgezaaide cellen moeten al een tumor zijn geworden van ½  à 1 kubieke cm, om te kunnen worden onderscheiden in het weefsel, waarin ze in groeien. In de longen zal een kleine tumor sneller zichtbaar zijn, omdat het door luchthoudend weefsel wordt omringd, maar in onze andere weefsels is een klompje borstkankercellen op de verschillende beeldvormende methoden niet te onderscheiden in de door andere dichte weefsels omgeven.

 

Als je dus heel vroeg uitgezaaide kankercellen zou willen ontdekken, dan betekent dat intensieve en dure onderzoeken met ioniserende stralen of radioactieve isotopen. Deze onderzoeken zijn ook bijna allemaal schadelijk, en kunnen op de langere termijn (20 jaar en later) schade of zelfs tumoren veroorzaken. Ook zouden ze periodiek herhaald moeten worden. Deze onderzoeken kunnen belastend zijn en geven vaak veel spanning. Bovendien geven ze geen garanties. Als er op het moment van onderzoek geen uitzaaiingen worden aangetoond, dan kunnen die er een maand later toch zijn.


Uit onderzoek blijkt ook dat het vroegtijdig opsporen van uitzaaiingen de levensduur niet verlengt. Als er eenmaal uitzaaiingen zijn ontstaan, dan kan er met de huidige stand van wetenschap niet meer genezend worden behandeld, maar kan men alleen trachten om de kwaliteit en de lengte van het leven te beïnvloeden.

Laatst gewijzigd: 28-09-2011

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd. BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

 

Wil je een vraag direct aan een van onze ervaringsdeskundigen stellen, gebruik dan het 'Stel je vraag'-formulier

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal elf in cijfers:

Submenu