Aangetoonde uitzaaiingen

Tumormarker

Een arts kan bloedonderzoek doen om de ziekte te volgen. Hij meet dan een zogenoemde tumormarker, een stofje (eiwit) in het bloed dat duidt op tumoractiviteit. Bij een verhoogde waarde in het bloed is de tumor actief. Er zijn verschillende markers, bijvoorbeeld Ca15.3, Ca125 of Ca19.9. De tumormarker wordt bij het begin van behandelingen en bij controles gemeten. Niet elke keer, omdat deze doorgaans stabiel blijft. Maar het is een factor waaraan je verhoogde of nieuwe tumoractiviteit kunt ontdekken. Ook als er (nog) geen uitzaaiingen te zien zijn op röntgenfoto's, botscans, PET-scan of MRI.

 

Geen garanties

Uitzaaiingen zijn helaas niet te voorspellen. Artsen zullen bij primaire borstkanker een behandeling starten, die de kans op uitzaaiing van de tumor voorkomt of zo klein mogelijk maakt. Maar garanties zijn niet te geven. Soms zijn er bij de primaire borsttumor al onzichtbare uitzaaiingen aanwezig. Maar ze kunnen ook pas (jaren) na de behandeling aan het licht komen.

 

Slechtere prognose

Uitzaaiingen geven een slechtere prognose. Een uitgezaaide kanker is niet meer (volledig) te genezen. Wel kunnen behandelingen de groei van de kankercellen afremmen en klachten verminderen. Alle behandelingen zijn dan gericht op levensverlenging van goede kwaliteit. We noemen dit palliatieve behandelingen.

 

Afhankelijk van de agressiviteit, kan een palliatieve behandeling de tumor maanden tot jaren onderdrukken. Bij een zeer agressieve tumor zal de levensverwachting kort zijn, soms maar enkele maanden. Bij een minder agressief type tumor kan er met palliatieve behandelingen (radiotherapie, hormoontherapie, chemotherapie) een lange tot zeer lange levensverwachting zijn.

Lotgenotencontact

De diagnose ‘uitgezaaide borstkanker' komt hard aan en het zal even duren voordat je grip op de gedachte hebt. Wil je praten met anderen die hetzelfde doormaken als jij? Borstkankervereniging Nederland heeft thema-ervaringsdeskundigen met Uitgezaaide borstkanker die vragen beantwoord en bijeenkomsten organiseert.

Wil je meer weten over uitgezaaide borstkanker?

In oktober organiseren we een themadag speciaal voor mensen met uitgezaaide borstkanker en hun naasten. Deze dag kun je meer te weten komen over uitgezaaide borstkanker en kun je jouw ervaringen delen met lotgenoten.

 

Wil je op de hoogte blijven? 
Laat je naam en e-mailadres achter en we houden je op de hoogte van het programma.

Laatst gewijzigd: 14-02-2014

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd.  BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

Wil je een vraag stellen, gebruik dan het "Stel je vraag"-formulier. Je vindt dit formulier rechts bovenaan deze pagina.

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal tien in cijfers:

Submenu