Aangetoonde uitzaaiingen

Tumormarker

Een arts kan bloedonderzoek doen om uitgezaaide ziekte te vervolgen. Hij meet dan een zogenoemde tumormarker, een stofje (eiwit) in het bloed dat duidt op tumoractiviteit. Bij een verhoogde waarde in het bloed is de tumor actief. Er zijn verschillende markers, bijvoorbeeld Ca15.3, Ca125 of Ca19.9. De tumormarker wordt bij het begin van de behandeling gemeten en tijdens het ziektebeloop. Als de waarde daalt slaat in het algemeen de behandeling aan. Bij een schommeling in de waarde kunnen volgende metingen duidelijk maken welke verandering in het ziekteproces optreedt (verbetering of verslechtering). Uiteindelijk zal de beslissing om een behandeling te wijzigen niet direct afhangen van stijging van de waarde, maar vooral worden genomen op basis van verslechtering van ziekte op röntgenfoto's, een botscan, een CT-scan of MRI.

 

Geen garanties

Uitzaaiingen zijn helaas niet te voorspellen. Artsen zullen bij primaire borstkanker een behandeling starten, die de kans op uitzaaiing van de tumor voorkomt of zo klein mogelijk maakt. Maar garanties zijn niet te geven. Soms zijn er bij de primaire borsttumor al onzichtbare uitzaaiingen aanwezig. Maar ze kunnen ook pas (jaren) na de behandeling aan het licht komen.

 

Slechtere prognose

Uitzaaiingen geven een slechtere prognose. Een uitgezaaide kanker is niet meer (volledig) te genezen. Wel kunnen behandelingen de groei van de kankercellen afremmen en klachten verminderen. Alle behandelingen zijn dan gericht op levensverlenging van goede kwaliteit. We noemen dit palliatieve behandelingen.

 

Afhankelijk van de agressiviteit, kan een palliatieve behandeling de tumor maanden tot jaren onderdrukken. Bij een zeer agressieve tumor zal de levensverwachting kort zijn, soms maar enkele maanden. Bij een minder agressief type tumor kan er met palliatieve behandelingen (radiotherapie, hormoontherapie, chemotherapie) een lange tot zeer lange levensverwachting zijn.

Lotgenotencontact

De diagnose ‘uitgezaaide borstkanker' komt hard aan en het zal even duren voordat je grip op de gedachte hebt. Wil je praten met anderen die hetzelfde doormaken als jij? Borstkankervereniging Nederland heeft thema-ervaringsdeskundigen met Uitgezaaide borstkanker die vragen beantwoord en bijeenkomsten organiseert.

Laatst gewijzigd: 16-10-2014

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd.  BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

Wil je een vraag stellen, gebruik dan het "Stel je vraag"-formulier. Je vindt dit formulier rechts bovenaan deze pagina.

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal zestien in cijfers:

Submenu