Wat is borstkanker?

Borstkanker is een kanker die zich in en om het borstweefsel van vrouwen en mannen ontwikkelt. Kanker betekent dat er een verstoorde celdeling (op specifieke plaatsen) in het lichaam plaatsvindt. Het lichaam bestaat uit miljarden bouwstenen: de cellen. Ons lichaam maakt voortdurend nieuwe cellen aan om te groeien, of om beschadigde en verouderde cellen te vervangen. Bij celdeling ontstaan uit één cel twee nieuwe cellen. Ook die delen zich weer. Zo zijn er dagelijks miljoenen celdelingen.

Ongewone celdeling

Bij zo veel celdelingen kan er wel eens iets misgaan, waardoor een cel zich te veel deelt of zich ongeremd blijft delen. Zo ontstaat er een gezwel of tumor. In het beginstadium van borstkanker woekeren de tumorcellen in de melkgangen en klierkwabben. Daarna kunnen er verbindingen ontstaan tussen de tumorcellen, waardoor deze in het omringende borstweefsel terechtkomen en dit vernietigen of wegdrukken. Als de kankercellen niet gestopt (kunnen) worden, komen ze uiteindelijk terecht in de lymfbanen en soms ook in de bloedvaten. In dit geval spreken we van uitzaaiingen.

Goed- of kwaadaardig gezwel

Een tumor kan goed- of kwaadaardig zijn. Goedaardige cellen veroorzaken wel een zwelling, maar groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door de rest van het lichaam. Kwaadaardige cellen groeien overal in en hebben de neiging zich te verspreiden. Wanneer deze 'foute' cellen zich gaan vermenigvuldigen, vormen ze een kwaadaardige zwelling; een carcinoom.

Video van Gezondheidsplein

Laatst gewijzigd: 14-04-2015

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd. BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

 

Wil je een vraag direct aan een van onze ervaringsdeskundigen stellen, gebruik dan het 'Stel je vraag'-formulier

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal zeventien in cijfers:

Submenu