Uitzaaiingen in de botten

Bij borstkanker komen uitzaaiingen in de botten het meest voor. Ze komen meestal aan het licht als iemand pijnklachten krijgt. De pijn is intens en continu aanwezig en verhevigt in verloop van tijd.

Klachten

Uitzaaiingen in botten ontstaan in de wervelkolom, het bekken, de ribben, bovenbenen, heup, bovenarmen en schedel. Een röntgenfoto of botscan is vaak de eerste stap om uitzaaiingen aan te tonen. Daarna kan een CT-scan of MRI specifiekere informatie geven.

Let op de volgende klachten:

  • pijn: constant aanwezig en verergert als je naar bed gaat. De nachtrust raakt verstoord waardoor vermoeidheid optreedt. Soms zijn er zwellingen of is bot plaatselijk zeer gevoelig;
  • botbreuken: de uitzaaiing veroorzaakt botzwakte waardoor spontaan breuken ontstaan. Je kunt een been breken zonder te vallen;
  • zenuwpijn: een uitzaaiing in de ruggengraat kan op de zenuwen drukken waardoor pijn, spierzwakte en een tintelend of dof gevoel in de ledematen ontstaat.
    Bel onmiddellijk de arts bij deze symptomen.

Behandelmogelijkheden

Om botbreuken te voorkomen, moeten de uitzaaiingen worden behandeld. Dit kan lokaal met bestraling, hormoontherapie of chemotherapie. Dat hangt af van de soort tumor. Soms zijn spoedbestralingen nodig om verder verval te voorkomen.

Medicijnen: bisfosfonaten

Bij hypercalciëmie kunnen medicijnen voorgeschreven worden: bisfosfonaten. Die remmen de botafbraak en voorkomen dat het kalkgehalte in het bloed gevaarlijk laag wordt.

Preventieve orthopedie

Botbreuken worden behandeld en soms is preventief chirurgisch ingrijpen nodig. Vooral wanneer een van de botten verzwakt is door kanker en het gevaar op een breuk te groot is. Er wordt dan een stalen pin in het bot geplaatst om het te versterken. Dit soort ingrepen gebeurt vooral bij armen of benen, niet in de ribben. Voor of na de operatie is radiotherapie mogelijk. Zo sterven de kankercellen in het bot en kan het zichzelf herstellen.

Percutane vertebroplastiek

Bij percutane vertebroplastiek spuit de radioloog botcement in de wervels. Dit helpt om ze te verstevigen tegen inzakken. Het inzakken van de wervels kan pijnklachten, tintelingen, uitvalsverschijnselen of een dwarslaesie veroorzaken.

 

Laatst gewijzigd: 16-10-2014

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd.  BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

Wil je een vraag stellen, gebruik dan het "Stel je vraag"-formulier. Je vindt dit formulier rechts bovenaan deze pagina.

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal vijf in cijfers:

Submenu