Soorten borstkanker

Er zijn allerlei soorten borstkanker. Ze worden onderverdeeld naar de (ontstaans)locatie, en naar eigenschap: of de kanker niet meer groeit, of juist agressief woekert.

  • Ductaal, betekent dat de kanker is ontstaan in een melkgang.
  • Lobulair, betekent dat de kanker is ontstaan in de melkklier.

 

  • In situ, betekent dat de kanker beperkt is tot de plaats van ontstaan.
  • Invasief, betekent dat de kanker zich verder kan verspreiden.


Ductale kankers komen het meest voor: in 85 procent van de gevallen gaat het om een ductale vorm van borstkanker. Kanker wordt aangeduid met een woordcombinatie van locatie en eigenschap.

Ductaal carcinoma in situ (DCIS)

Dit is een vorm van kanker die ontstaat in een melkgang, maar nog niet buiten de grenzen van die melkgang is gegroeid. DCIS wordt jaarlijks bij ongeveer 1.800 patiënten gediagnosticeerd.

Een DCIS die niet behandeld wordt, kan zich ontwikkelen tot een kanker die doorgroeit in de normale structuren van de borst. Helaas kan men nog niet voorspellen bij welke vrouwen dit gebeurt en bij welke vrouwen niet. Wanneer een DCIS wel behandeld wordt, is de kans op genezing vrijwel 100 procent.

Lees meer over DCIS >>

Lobulair carcinoma in situ (LCIS)

Deze vorm van borstkanker ontstaat in een melkklier en is (nog) niet buiten de grenzen gegroeid. LCIS geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van een tumor die zich wel verspreidt. LCIS is moeilijk te vinden, omdat het uit vele kleine haarden bestaat. Meestal wordt het bij toeval gevonden.

Invasief ductaal carcinoom

Het invasief ductaal carcinoom is de meest voorkomende vorm van borstkanker, die vaak aanvoelt als een harde knobbel. Medullair carcinoom is een vorm van invasief ductaal carcinoom. Deze soort verspreidt zich soms naar de lymfeklieren in de oksel. De gezwellen kunnen groot worden, maar ze hebben een goede prognose. Ongeveer 5 tot 7 procent van alle borstkankertypen behoren tot dit type.

Invasief lobulair carcinoom

Deze kanker ontstaat in de melkklieren. De tumor is vaak alleen te voelen als een algehele zwelling van de borst. Op een mammografie of bij een MRI is de lobulaire tumor niet altijd goed te zien. Onder een microscoop worden kleine tumorcellen zichtbaar, die in strengen liggen. Hun groeipatroon is verspreid. Lobulaire tumoren komen minder vaak voor dan ductale tumoren: bij 5 tot 15 procent van de borstkankers. De prognose van deze vorm van borstkanker is over het algemeen beter dan andere vormen.

Meer soorten tegelijk

Niet alle kanker in de borst hoeft van dezelfde soort te zijn. Er kunnen zich in één borst verschillende soorten kanker tegelijk voordoen, bijvoorbeeld zowel een ductaal en lobulair carcinoom.

Video van Gezondheidsplein

Laatst gewijzigd: 20-11-2013

Tags bij dit artikel

Reacties

Schrijf een reactie

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageren

Let op: je reactie wordt inclusief de opgegeven naam onderaan deze pagina gepubliceerd. BVN behoudt het recht om deze (op taalgebruik) aan te passen of te verwijderen.

 

Wil je een vraag direct aan een van onze ervaringsdeskundigen stellen, gebruik dan het 'Stel je vraag'-formulier

 

Nieuwe reacties:

Typ het getal twee in cijfers:

Submenu