Natalie Hofman

“Ik heb geen flauw idee of ik met Trodelvy kan starten”

Natalie Hofmans laatste hoop hangt aan een zijden draadje

Deze week werd bekend dat het middel Trodelvy in Nederland niet in het basispakket wordt opgenomen, omdat de prijsonderhandelingen tussen ministerie en fabrikant mislukten. Dit middel is Natalies laatste hoop op extra tijd van leven. Niet alleen voor haar zelf, ook voor haar twee dochters van 17 en 22. “Zij moeten straks zonder mij verder, dat is heel heftig.”

Natalie Hofman (51) ging in oktober 2021 naar haar huisarts. Haar rechterborst voelde strak en haar tepel was ingetrokken. ‘Een ontsteking’ dacht de huisarts, maar dat geloofde Natalie niet. Toch kwam de uitslag hard binnen: triple negatieve borstkanker.

Het traject in

Natalie: “Het streekziekenhuis verwees me door naar het Antoni van Leeuwenhoek. Daar zou ik misschien mee kunnen doen met de subito-studie. Dat zou dan in Groningen kunnen, wat voor mij een stuk dichterbij is. Maar na vooronderzoek bleek dat ik niet mee kon doen: het middel was te belastend voor mijn hart. Nóg een dreun.”

Ziek van de chemo

De volgende stap: chemokuren. Natalie kreeg heftige darmklachten en lag zelfs de hele maand december met uitdrogingsverschijnselen in het ziekenhuis. Later kwam daar nog ernstige neuropathie in haar voeten bij. “Ze hebben nog een lagere dosis geprobeerd, maar dat hielp niet. De kuur werd gestopt.”

Amputatie en bestralingen

Daarna volgden een borstamputatie, okselkliertoilet en twintig bestralingen. Na de bestralingen – het was intussen augustus – was het klaar. “Tenminste,  dat vond mijn arts. Maar ik had daar helemaal geen goed gevoel bij en vroeg om een PET-scan. Mijn gevoel klopte: de scan liet uitzaaiingen zien in mijn bekken en in lymfeklieren in mijn hals.”

Meer behandelingen, geen resultaat

Alle volgende behandelingen moeten ook steeds weer gestopt worden. Ze geven teveel klachten. Er volgt in januari weer een PET-scan. Natalie: “De uitslag was om te huilen: ieder botje in mijn lijf is aangetast. Toen ik dat hoorde dacht ik: gaat dit over mij? Want ik voel me nu zó goed!” Ze ging terug naar het Antoni van Leeuwenhoek. Zou er nog iets zijn waar ze aan mee kan doen? “Toen werd ik aangemeld voor het middel Trodelvy. Mijn oncoloog is weken bezig geweest, maar het lukte! Ik kwam erdoor: mijn laatste hoop op extra tijd.” Vorige week zou Natalie starten, maar ze stelde het zelf een week uit omdat ze ziek was. “Ik wilde zo fit mogelijk zijn.”

En nu?

“Ja, wat nu. Ik heb geen flauw idee of ik wel of niet mag starten. Dat maakt me boos. En bang, want ik durf er niet op te hopen dat het wèl kan doorgaan. Het is zo onzeker. Ik wacht op een telefoontje, maar weet niet wat ik mag verwachten.”

Meike
Verhaal

"Ik ben niet trots op mijn borsten, maar ik ben wel trots op de stap die ik heb gemaakt"

Boezemverhaal: Meike
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!