nicole vrijwilliger in het zonnetje

Nicole

'Het is voor mij vanzelfsprekend om met liefde vrijwilligers werk te doen omdat ik zelf ook dankbaar gebruik heb gemaakt van wat BVN allemaal te bieden heeft'

Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo’n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.

Deze keer stellen we graag aan je voor: Nicole de Graaf.

Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?

“Sinds mijn diagnose (uitgezaaide) borstkanker, heb ik zelf beleefd hoeveel hoop, steun en kracht het geeft om contact te hebben met lotgenoten en ervaringen te horen van lotgenoten. Die verbinding is zo waardevol geweest, dat ik me sinds een aantal jaar graag inzet om diezelfde ondersteuning te bieden aan anderen en om lotgenoten met elkaar in contact te brengen.” 

Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?

“BVN heeft al veel bereikt tijdens haar bestaan en heeft een duidelijke missie om zich krachtig in te blijven zetten om de belangen te behartigen voor iedereen die te maken heeft met borstkanker. Naast het opkomen voor deze groep, biedt de vereniging ook veel ondersteuning op allerlei gebied.
Ik heb zelf ook dankbaar gebruik gemaakt van wat BVN allemaal te bieden heeft en daarom is het voor mij vanzelfsprekend om met liefde vrijwilligerswerk te doen voor deze belangrijke organisatie.

"Sta open voor lotgenotencontact, individueel of groepsgewijs, online of fysiek. Kijk wat bij je past op welk moment"

Wat wil je als vrijwilliger bereiken?

“Als ervaringsdeskundige met uitgezaaide borstkanker, wil ik een bijdrage leveren aan het verbeteren van de (na)zorg voor borstkankerpatiënten. Vanuit BVN mag ik bijvoorbeeld gaan deelnemen aan Europese congressen waar o.a. de ontwikkelingen worden gedeeld op het gebied van uitgezaaide borstkanker. Het ophalen van die kennis is héél belangrijk om in te zetten voor verbetering van het zorgpad.

Daarnaast ben ik gestart als patiëntvertegenwoordiger in een ziekenhuis en begeleid ik fysieke lotgenotencontactgroepen in de regio Etten-Leur-Breda-Oosterhout. Verder ben ik bezig om activiteiten te organiseren zoals wandelingen en thema-avonden. Voor mij heel fijn en zinvol om er op deze manier voor anderen te mogen zijn!

Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatienten?

Het belangrijkste is om vragen te (blijven) stellen, informatie te halen en eigen regie te nemen/houden over jouw medische situatie. Volg jouw gevoel daarin, zowel geestelijk als lichamelijk.
Daarnaast is mijn advies om open te staan voor lotgenotencontact, individueel of groepsgewijs, online of fysiek. Kijk wat bij je past en op welk moment. Lotgenotencontact wordt vaak alleen geassocieerd met zware gesprekken; het horen of delen van andermans "ellende". Terwijl de ervaring juist is dat het op kan luchten en steun kan geven door de (h)erkenning in elkaars situaties. Ervaringen die worden gedeeld met een traan maar zeker ook met gelach! De beste adviezen en tips over hoe te leven mét en na borstkanker, komen meestal van lotgenoten omdat zij wéten en voelen hoe dat is. Ik ben dankbaar om daar in te kunnen helpen en vind het elke keer weer bijzonder te horen en zien hoe waardevol lotgenotencontact is.
” 

Meer informatie

Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken voor mensen die met borstkanker te maken hebben? Laat het ons weten! Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse.

Portret Bianca
Verhaal

Bianca: 'Ik wil alle vrouwen meegeven: controleer je borsten!'

Bianca
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!