Cristina

Cristina

'Ik hoop van harte dat ik samen met het team van BVN en de vrijwilligers onze wereld wat kan verbeteren'

Cristina Guerrero Paez (52) is sinds 1 maart directeur van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Afgelopen donderdag ontving zij koningin Máxima in het World Forum The Hague om samen met haar de borstkankermaand te openen. Toch is dit niet hét hoogtepunt van de afgelopen zeven maanden. “Het is indrukwekkend hoeveel mensen zich vrijwillig inzetten om mee te helpen om de zorg voor mensen met borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg beter te maken.”

“Daar stond ik dan, afgelopen donderdag. Licht nerveus en met een mondkapje van BVN op, te wachten op de koningin. Maandenlang hadden we aan de voorbereiding gewerkt en nu was het zover. ‘Allebei in het roze’, zei ze toen ze uitstapte. Het ijs was gebroken en ruim een uur lang vertelden vrijwilligers, bestuur en het team van BVN haar het verhaal van borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg. Ik vond de koningin een hartelijke vrouw die oprecht geïnteresseerd was in de mens achter de borstkanker en zelfs meedacht over hoe we de zorg verder kunnen verbeteren.

En nu zijn we gewoon weer hard aan het werk. Het is ontzettend leuk om samen te werken met het team en al die 250 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om de zorg voor mensen met borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg beter te maken.

'Ik hoop van harte dat ik samen met het team van BVN en de vrijwilligers onze wereld wat kan verbeteren'

Ik ben bewust bij BVN begonnen. Ik zocht een functie die een maatschappelijke meerwaarde heeft. Dat is helemaal bewaarheid geworden. En ik hoop van harte dat ik samen met het team van BVN en de vrijwilligers hiermee onze wereld wat kan verbeteren.

Er is ook een keerzijde van dit werk. Ik heb gemerkt dat de wereld van de borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg enorm versnipperd is. Daar vloeit een politiek spel uit voort, dat ik soms schrijnend vind, omdat het niet altijd in het belang van patiënten en onze achterban is. Er worden bijvoorbeeld voortdurend allerlei onderzoeken, manieren van informatievoorziening en andere initiatieven bedacht en gestart, wat het complex maakt. Als al die initiatieven gebundeld zouden worden, of als we hier vanuit ons netwerk meer in zouden samenwerken, zou je dingen sneller voor elkaar krijgen.

Het politieke spel is dat we onderdeel zijn van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), waar we soms heel hard moeten roepen om onze plek te houden. Ook is geld steeds meer een schaars goed. We krijgen bijvoorbeeld steeds minder subsidie van KWF, waardoor we capaciteit en tijd moeten inzetten op ‘onszelf verkopen’ in plaats van het echte werk. Een voorbeeld is wie het recht heeft om bepaalde taken en diensten te verlenen. Overigens vind ik het heel logisch en goed dat subsidieverstrekkers kijken of we ons geld zo zinvol mogelijk besteden, dat we projecten uitvoeren die er toe doen.

'Er zijn allerlei voorbeelden waarbij wij de stem van de patiënt laten horen'

Voor de toekomst mogen onze belangrijke speerpunten natuurlijk niet in gevaar komen. Daarom ben ik bezig om ook op een andere manier funding te regelen. Bij bedrijven bijvoorbeeld. Zodat de stem van de patiënt niet in gevaar komt.

Er zijn allerlei voorbeelden waarbij wij de stem van de patiënt laten horen. Sinds het begin van de COVID-crisis hebben wij bijvoorbeeld contact met borstkankerspecialisten die zich hebben verenigd in de NABON (Nationaal Borstkankeroverleg Nederland). We bevragen hen en denken mee over hoe de zorg voor mensen met borstkanker en erfelijke aanleg geborgd blijft. We hebben met staatssecretaris Blokhuis gesproken over de opstart van het bevolkingsonderzoek borstkanker, nadat het een tijd had stilgelegen. Recent waren de borstimplantaten in het nieuws en ook toen lieten we van ons horen. Zo proberen we te zijn op alle plekken die er toe doen en mee te praten. Net als afgelopen donderdag; we stonden er met elkaar en hebben laten zien dat wij er toe doen!

'Zorg op maat blijft een belangrijk vertrekpunt, met alles wat daar achter vandaan komt'

Voor de toekomst hebben we met het team en bestuur een aantal doelen geformuleerd, waarvan wij zien dat het nog niet goed gaat. Zorg op maat blijft een belangrijk vertrekpunt, met alles wat daar achter vandaan komt. Nieuw is dat we extra aandacht gaan besteden aan vroegtijdige opsporing van borstkanker en twee groepen: mensen met uitgezaaide borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg. Voor deze hen is meer aandacht en belangenbehartiging nodig. Als we nu ook nog het benodigde geld vinden, heb ik er vertrouwen in dat we - samen met de inzet en verbondenheid van onze vrijwilligers, het team en het bestuur - de kwaliteit van zorg en van leven voor mensen met en na borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg komende jaren gaan verbeteren. Wij zijn er! Voorlopig nog wel.”

Steun ons!

We steunen en inspireren vrouwen (en mannen) zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!

Word lid of doe een eenmalige donatie

Portret Hetty
Verhaal

Na bijna 40 jaar kanker blijft Hetty (83) een optimistisch mens

Hetty
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!