Rianne

Geen reconstructie (plat)| Rianne

Ruim zeven jaar geleden koos Rianne voor een preventieve amputatie met een directe reconstructie met siliconen en tepeltatoeage. Een half jaar geleden verloor ze deze door een complicatie. Sindsdien heeft ze geen protheses meer. Rianne staat op de wachtlijst voor een DIEP.

Naam: Rianne
Leeftijd: 50
Privé: Latrelatie, twee kinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA2
Borstkanker: Nee

"Achteraf had ik op zoek willen gaan naar wat er nog meer mogelijk was."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“De plastisch chirurg stelde een reconstructie met siliconen voor en ik vond het goed. Ik ben niet eens op zoek gegaan naar wat er nog meer mogelijk was. Achteraf had ik dat wel willen doen. Dan had ik misschien wel meteen voor een DIEP gekozen. Maar goed, het is gewoon zo gelopen. Ik heb zes jaar plezier gehad van de siliconen, totdat ik een half jaar geleden wakker werd met een heel grote en pijnlijke linkerborst. Door middel van een punctie werd er 500 cc vocht afgetapt, maar daarna liep mijn borst weer vol. Ondanks de rust die de plastisch chirurg mij voorschreef. In een maand tijd is er met tussenpozen in totaal bijna twee liter vocht uit gehaald. De enige optie was om de prothese eruit te halen. Meteen een nieuwe reconstructie was niet mogelijk. Mijn borst moest eerst tot rust komen. Omdat ik liever een DIEP wilde, is de prothese in de andere borst ook weggehaald en kwam ik op de wachtlijst voor een DIEP.”

Hoe voelt het?

“Ik vind het opvallend dat ik geen pijn meer in mijn gewrichten heb. Omdat de plastisch chirurg een sneetje in de rechter prothese vond, heb ik het vermoeden dat deze misschien heeft gelekt en ik daardoor last van mijn schouder en voeten had. Dat weet ik niet zeker, maar ik koppel het er zelf wel aan. Voor mij is in elk geval heel duidelijk dat ik geen siliconen meer wil. Dan maar een tijdje plat. Mijn tante en nichtje hebben ook een reconstructie met de DIEP gehad en dat is heel goed gegaan. Daarom was de keuze voor een DIEP voor mij een stuk makkelijker.”

Wat viel er mee?

“Ik was bang dat ik het moeilijk zou vinden om plat te zijn, maar dat ik niet zo. Het scheelt natuurlijk wel dat het tijdelijk is. Ik weet dat het gaat veranderen. Ik vind mezelf te jong om voor altijd plat door het leven te gaan. Dat past niet bij mij. Ik wil toch liever een decolleté.”

Wat viel er tegen?

“De reacties van mensen aan de zijlijn die precies denken te weten wat zij in mijn geval zouden doen. Die een oordeel hebben. Ze denken dat ze de goede dingen zeggen, maar het helpt mij echt niet als iemand zegt dat ze echt nooit een DIEP zou doen. Ik laat dat soort reacties maar van me af glijden. Wat mij ook tegenviel was dat ik aan mijn zorgverzekeraar moest verantwoorden waarom ik van plat naar een DIEP wil. Aan iemand die ik totaal niet kan, moest ik heel intieme dingen vertellen. Gelukkig is het goedgekeurd.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Hoe ik over mezelf denk en hoe ik mezelf er uit vind zien, heeft nooit ter discussie gestaan. Ik weet het niet, misschien ben ik daar te nuchter voor. Wat je ziet is wat je krijgt, met of zonder borsten.”

Wat betekent het voor je relatie?

“Ik leerde mijn vriend kennen toen ik siliconen had en ook nu ik plat ben, zijn mijn borsten nooit een issue geweest ‘Als jij die tieten niet wilt, doe je gewoon toch geen nieuwe operatie,’ zó staat mijn vriend erin. Toen ik een relatie met hem kreeg, was het ook geen punt. Van begin af aan ben ik er eerlijk over geweest. Ik wilde niet dat hij er achter zou komen als we voor het eerst met elkaar naar bed gingen. Dit is wie ik ben en dat is goed, dat vindt mijn vriend ook.”

Wat is je advies aan andere vrouwen?

“Laat je goed voorlichten over wat je mogelijkheden zijn en volg je intuïtie. Als jij voor een bepaalde reconstructie wilt gaan, is dat altijd goed. Wat je omgeving er ook van vindt. Ik vind veel steun en informatie in de Facebookgroep BRCA en CHEK2 NL en BE, dat is ook echt een tip.”
 
Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!