Erfelijke aanleg voor borstkanker

Erfelijke aanleg voor borstkanker

Erfelijk

Naar schatting wordt 5-10 procent van de gevallen van borst- en eierstokkanker veroorzaakt door erfelijke aanleg. Er is dan bijvoorbeeld sprake van een foutje in het BRCA1- of BRCA2-gen, dat is geërfd van één van de ouders.

BRCA komt van BReast CAncer. Ieder mens heeft BRCA-genen. Als er een foutje in een BRCA-gen zit, heb je een hoger risico op borst- en eierstokkanker. Zo’n fout wordt ook wel ‘genmutatie’ genoemd. Als één van je ouders een BRCA-genmutatie heeft, heb je vijftig procent kans om deze te erven. Dit geldt voor meisjes én jongens. BRCA is het bekendste gen dat in verband wordt gebracht met borstkanker en wordt het meest gevonden. Inmiddels zijn er meer genen bekend. Zoals het CHEK2 gen. Als er geen genmutatie wordt gevonden, maar een bepaald soort(en) kanker vaker voorkomt in de familie, is er sprake van familiaire aanleg. De klinisch geneticus geeft dan advies of en hoe vaak er controles kunnen worden gedaan.

Wat betekent een BRCA-mutatie voor vrouwen?

Een vrouw met een BRCA1-genmutatie heeft een risico van 60 tot 80 procent om in haar leven borstkanker te krijgen. Daarnaast heeft ze 35 tot 45 procent risico om eierstokkanker te krijgen. Een vrouw met een BRCA2- genmutatie heeft een risico van 60 tot 80 procent op borstkanker en 10 tot 20 procent op eierstokkanker.

Wat betekent een BRCA-mutatie voor mannen?

Mannen met een BRCA-genmutatie hebben een licht verhoogde kans op borstkanker: 7 procent bij BRCA2 en circa 3 procent bij BRCA1. Uit recent onderzoek blijkt dat mannen in BRCA2-families ongeveer twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van prostaatkanker dan mannen zonder een mutatie. Bij BRCA 1 is het risico op prostaatkanker licht verhoogd.

Alvleesklierkanker komt mogelijk iets vaker voor bij een BRCA2-mutatie. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Wat kun je doen als je erfelijke aanleg hebt voor borstkanker?

Vrouwen met erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker kunnen ervoor kiezen zich regelmatig te laten controleren op borstkanker. Controleren op eierstokkanker heeft geen zin. Deze controles zorgen er helaas niet voor dat eierstokkanker op tijd ontdekt wordt, waardoor goede behandeling mogelijk is.

Vrouwen met een BRCA-mutatie kunnen er ook voor kiezen om hun borsten en eierstokken uit voorzorg weg te laten halen. Het risico op borst- en eierstokkanker wordt dan minder dan 3 procent.
Voor mannen is de kans op borstkanker zó klein, dat het niet nodig is om zich te laten controleren. Op dit moment wordt er nog geen screening op prostaatkanker aangeraden voor mannelijke dragers van een BRCA-mutatie.

Oncogen

Meer over erfelijke/familiaire aanleg voor kanker lees je op de website Oncogen.nl. Oncogen is onderdeel van Borstkankervereniging Nederland en is er voor mensen met kanker in de familie. Op de website www.oncogen.nl vind je ook informatie over andere genmutaties. Zoals CHEK2, PALB2, MEN1 en CDH1. Onder het kopje ‘verwijscriteria’ op de website vind je een lijst met verwijscriteria, met wanneer je in aanmerking kom voor DNA-onderzoek.

Verzekeren

Als je erfelijke aanleg hebt voor kanker of als kanker in de familie zit, kun je je – als je zelf gezond bent – in principe gewoon verzekeren of een huis kopen. Lees meer over verschillende verzekeringen en tips bij erfelijke aanleg.

Lotgenotencontact

Wil je contact met mensen die hetzelfde meemaken als jij? De besloten Facebookgroep BRCA en CHEK2 NL en BE is voor Nederlandse en Belgische vrouwen die een familiaire of erfelijke aanleg hebben voor borst- en eierstokkanker.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!