Ontstaan van uitgezaaide borstkanker

Ontstaan van uitgezaaide borstkanker

Een uitzaaiing ontstaat als kankercellen van een tumor zich verplaatsen door het lichaam en op een andere plaats verder groeien. Uitzaaiingen kunnen al bij de eerste diagnose aanwezig zijn, maar ook pas jaren later ontstaan.

Als kankercellen losraken van de tumor, worden ze via het bloed of lymfebanen, of via beide, naar andere organen verspreid. Op de nieuwe plek gaat de cel verder met delen en zo ontstaat een uitzaaiing: een tumor van dezelfde soort kankercel als de borstkanker.

Bij één op de twintig patiënten zijn uitzaaiingen al aanwezig op het moment van de diagnose. Bij één op de vijf patiënten zaait de borstkanker later alsnog uit, dit gebeurt vaak pas jaren na het ontdekken en behandelen van de oorspronkelijke tumor.

De kans dat uitzaaiingen ontstaan, verschilt per persoon. Bepaalde factoren geven wel een groter risico op uitzaaiingen. Deze factoren staan hieronder beschreven.

Soort borstkanker

De ene soort borstkanker zaait sneller uit dan de andere. Bij triple negatieve borstkanker is het risico groter dan bij hormoongevoelige borstkanker.

Grootte van de tumor

Hoe groter de tumor in de borst is, hoe hoger het risico op uitzaaiingen.

Uitzaaiingen in de lymfeklieren

Naarmate er meer lymfeklieren met uitzaaiingen in de buurt van de tumor zijn gevonden, is er ook een grotere kans op uitzaaiingen in andere organen. Uitzaaiingen in de lymfeklieren kunnen worden opgespoord door middel van een echo met een punctie van de ‘verdachte’ klier, een schildwachtprocedure of een okselkliertoilet.

Snelheid van delen van de kankercellen

Uitzaaiingen ontstaan vaak eerder als de kankercellen in de borst agressief zijn en snel groeien en delen dan wanneer de kankercellen minder agressief zijn.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!