De mammapoli

De mammapoli

Mammapoli

Je hebt borstkanker. En nu? Veel ziekenhuizen hebben een speciale polikliniek voor borstkanker: een mammapoli. Mamma is de Latijnse benaming voor borst. De mammapoli is een afdeling waar alle zorg rondom borstkanker plaatsvindt.

Op de mammapoli komt de zorg rondom borstkanker samen. Er wordt niet alleen gekeken naar medische behandeling, maar ook naar psychosociale aspecten. Het voordeel van de mammapoli is dat verschillende specialisten, zoals een oncoloog, chirurg en radioloog, betrokken zijn bij de behandeling. Er zijn daardoor weliswaar veel mensen bij jouw behandeling betrokken, maar het belangrijkste is dat jij als patiënt altijd centraal staat.

Wat is de samenstelling van het mammateam?

Op de mammapoli werkt een mammateam met veel verschillende specialisten. De spil van de poli is de verpleegkundig specialist die zowel verpleegkundige als medische taken uitvoert.

Lees hier wie je verder tegenkomt in het ziekenhuis.

Hoe ziet een bezoek op de mammapoli eruit?

Heb je deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker en ben je opgeroepen voor een extra onderzoek? Dan zal je in veel gevallen eerst in het oncologisch centrum een mammografie en eventueel een echo krijgen. Is er een vermoeden van borstkanker? Dan word je doorverwezen naar de mammacareverpleegkundige op de mammapoli. Hij of zij neemt met jou het vervolgtraject door om te kunnen bepalen of er inderdaad sprake is van borstkanker.

Ben je door de huisarts doorverwezen vanwege een verdachte plek in de borst? Een eerste bezoek aan de mammapoli begint meestal met een gesprek en lichamelijk onderzoek door de chirurg of verpleegkundig specialist. Dit is de start van het onderzoek naar borstkanker. De verpleegkundig specialist of mammacareverpleegkundige is vaak het vaste aanspreekpunt en begeleidt patiënten tijdens de onderzoeken en het behandeltraject.

Na het gesprek en lichamelijk onderzoek wordt een mammografie en soms ook een echografie van de borst gemaakt, die laboranten en radiologen uitvoerig bespreken. Als er op deze beelden een verdachte plek te zien is, worden met een biopsie weefsel en/of cellen uit het lichaam gehaald. De patholoog bekijkt de cellen in het laboratorium onder de microscoop. Dit onderzoek geeft informatie over de eigenschappen van de mogelijke tumor.

Als alle onderzoeken op de mammapoli zijn afgerond, is het wachten op de uitslag. Deze wordt uitgebreid besproken door een team van medisch specialisten, waaronder de chirurg, radioloog en patholoog. Daarna heb je weer een gesprek met de chirurg of verpleegkundig specialist over de resultaten van de onderzoeken en het behandelplan.

Heb je het idee dat het in jouw geval anders verloopt en heb je daar geen goed gevoel bij?
Neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor jou.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!