Waar komen uitzaaiingen van borstkanker voor

Waar komen uitzaaiingen van borstkanker voor?

Uitzaaiingen van de borstkanker kunnen op verschillende plekken in je lichaam voorkomen en ook op meerdere plekken tegelijk.

De meest voorkomende plekken waarnaar de borstkanker uitzaait, zijn de botten, lever, longen of hersenen. Je spreekt dan over uitzaaiingen of metastasen, niet over bot-, lever-, long- of hersenkanker. Daarvan is alleen sprake als de oorspronkelijke tumor op die plek zit. 

Uitzaaiingen in de botten

Bij 85% van de patiënten met uitgezaaide borstkanker, zitten de metastasen in de botten. Het gebeurt vaak dat de uitzaaiingen langere tijd alleen in de botten zitten en zich later pas verspreiden naar andere plekken in het lichaam. Hier kun je meer lezen over uitzaaiingen in de botten.

Uitzaaiingen in de lever

Omdat de lever een orgaan is waar veel bloedvaten doorheen lopen, kunnen kankercellen al snel in de lever terechtkomen. Zo’n 50% van de vrouwen met uitgezaaide borstkanker, heeft metastasen in de lever. Hier lees je meer over uitzaaiingen in de lever.

Uitzaaiingen in de longen

In ongeveer 20% van de gevallen van uitgezaaide borstkanker, zitten er metastasen in de longen. Hier lees je meer over uitzaaiingen in de longen.

Uitzaaiingen in de hersenen

Ongeveer 10% van de patiënten met uitgezaaide borstkanker, krijgt te maken met metastasen in de hersenen. Vaak gaan deze uitzaaiingen gepaard met metastasen in andere organen. Hier lees je er meer over.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!