In het nieuws: mogen zorgverzekeraars om foto’s van borsten vragen?

Wij horen het geregeld: vrouwen die na borstkanker of een preventieve operatie bij erfelijke aanleg foto’s van hun borsten moeten opsturen naar de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar wil zo beoordelen of een operatie door de plastisch chirurg wel of niet vergoed wordt. Wettelijk gezien mogen zorgverzekeraars hierom vragen, maar de manier waarop zorgverzekeraars met deze foto’s omgaan, blijkt erg verschillend. Wij vragen Zorgverzekeraars Nederland hier één beleid op te maken. Zodat vrouwen niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Wendy kreeg vijf jaar geleden borstkanker. Na een amputatie volgende een reconstructie, die mislukte. Wendy voelt zich ‘verminkt’ en wil graag opnieuw worden geopereerd aan haar borst. Om dit vergoed te krijgen, nam ze contact op met haar zorgverzekeraar Menzis. Om te controleren of deze operatie echt nodig is, wil de ‘afdeling machtigingen’ van de zorgverzekeraar eerst foto’s zien. Wendy wil de foto’s niet sturen omdat dit volgens haar zeer vernederend is. “Het is een aangelegenheid van artsen en niet van ondersteunend personeel. Ik heb Menzis gebeld en gevraagd: ‘Waar komen mijn foto’s dan terecht? Werken er artsen op de afdeling machtigingen?”, vertelt zij in het interview in de Gelderlander.

Wendy is niet de enige die dit zo voelt en hier bezorgd over is. Wij horen vaker van vrouwen dat zij foto’s moeten laten zien aan hun zorgverzekeraar, voordat zij toestemming krijgen voor een reconstructie of aanpassing aan hun borst na een borstoperatie vanwege borstkanker of erfelijke aanleg. Wij vinden het heel begrijpelijk dat zij hier moeite mee hebben. Het is vervelend om een blootfoto van jezelf op te sturen, terwijl je niet goed weet wat ermee gebeurt. We begrijpen echter ook dat verzekeraars – om fraude te voorkomen – ‘bewijs’ willen, in de vorm van een foto. Als Borstkankervereniging vinden wij dat er goede regelgeving moet zijn, waarbij een iemand zeker weet dat de foto alleen door een verzekeringsarts wordt gezien en door niemand anders. De foto moet zo worden opgeslagen dat er verder niemand bij kan en na bepaalde tijd worden vernietigd.

Uit de verhalen van vrouwen uit onze achterban, horen wij dat er veel verschillen zijn tussen zorgverzekeringen. Sommige verzekeraars vragen om foto’s per mail of post. Bij anderen is er een beveiligd online systeem waarmee foto’s digitaal kunnen worden gedeeld. Er zijn ook zorgverzekeraars die zelden om foto’s vragen. Hoe zit het wettelijk? In de wet staat dat ziektekostenverzekeraars bewijs mogen vragen voor het beoordelen van een medische ingreep. Hiervoor gelden strenge voorwaarden. In dit artikel lees je daar meer over.

Wat doet Borstkankervereniging Nederland hieraan?

Als Borstkankervereniging Nederland zullen wij een signaal afgeven aan Zorgverzekeraars Nederland dat het de hoogste tijd is dat zorgverzekeraars op dezelfde, wettelijke manier vragen van vrouwen als Wendy behandelen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!