Neuropathie

Neuropathie

Neuropathie

Neuropathie wordt ook wel zenuwpijn genoemd. Omdat een of meer zenuwen niet goed werken, kan neuropathie ontstaan. Dit kan klachten geven als: een doof gevoel en pijn in de handen en/of voeten en tintelingen en prikkelingen in de armen, handen en/of voeten.

Behandelingen zoals chemotherapie en een operatie kunnen ervoor zorgen dat je neuropathie krijgt. Niet iedereen krijgt last van zenuwpijn, maar het komt wel vaak voor. Of je deze klachten krijgt, is onder andere afhankelijk van het middel dat je krijgt en hoeveel tijd er tussen verschillende kuren zit. Bepaalde medicijnen verhogen de kans op het krijgen van neuropathie.

Na de operatie

Sommige vrouwen krijgen na de operatie van borstkanker pijnklachten. Dat kan pijn zijn op de plek waar je bent geopereerd of in de arm aan de kant van de operatie. Deze pijn gaat meestal vanzelf weer over.

Als de pijnklachten blijven, kunnen er kleine zenuwen rondom de borst en de oksel zijn beschadigd. Dan kun je last hebben van een voortdurende zeurende en branderige pijn. Ook komen aanvallen van pijnsteken voor. Je huid kan overgevoelig worden, gaan zwellen en jeuken.

Beschadigde zenuwen

Een chirurg doet er bij een operatie alles aan om te voorkomen dat  zenuwen beschadigd raken. Soms kan de chirurg niet anders en moeten er zenuwen doorgesneden of beschadigd worden. In dat gebied verlies je daardoor het gevoel. Na een operatie aan je borst voelt de huid eromheen doof en onaangenaam aan. Vaak gaat het om de huid in de oksel, de achterkant van de arm en de schouder. Dit dove gevoel gaat nooit meer weg. Door de operatie aan je borst, kun je ook last krijgen van een pijnlijke schouder.

Zo herken je zenuwpijn na de operatie

  • Het gevoel dat er een strakke band om je bovenarm of borstkas zit
  • Een branderig, zeurend of stekende pijn
  • Huidpijn (in de oksel, de achterkant van je bovenarm, schouder of de wand van de borstkas)
  • Het gevoel dat er speldenprikken in de huid worden gedrukt
  • Vrouwen van wie de borst is geamputeerd, lijken die soms nog te voelen. Dat heet fantoompijn.

Hoe vaak en hoe hevig deze pijnklachten zijn, verschilt per persoon. Vermoeidheid, inspanning, emoties, hitte en kou verergeren de klachten vaak. Ook lymfoedeem kan zenuwpijn verergeren. Maar dit werkt ook de andere kant op: als de lymfoedeem wordt behandeld, kan de zenuwpijn daardoor verminderen.

Chemotherapie en neuropathie

Zenuwpijn kan ook worden veroorzaakt door sommige typen chemotherapie. In geval van borstkanker gaat het dan om docetaxel, paclitaxel en vinorelbine.

De soort chemotherapie, de dosis en de duur ervan bepalen de kans op het krijgen van zenuwpijn. Diabetes verhoogt de kans op neuropathie. En ook het drinken van veel alcohol heeft daarop een effect.

Zijn er mogelijkheden?

Om de kans op neuropathie te verkleinen, bieden enkele ziekenhuizen een behandeling, waarbij de handen en voeten gekoeld worden tot 10 graden (hilotherapie). De bloedvaten vernauwen door de kou, zodat er minder chemo bij je vingertoppen en tenen komt. 

Kun je zelf iets doen? 

Als je al klachten hebt, is er eigenlijk niets wat je kunt doen om neuropathie te verminderen. Het enige wat je wel kunt doen is het melden bij je arts, zodra je voelt dat je last hebt van de uiteinden van je vingers en tenen. Dan kan worden gekeken of je behandeling veranderd kan worden. Neuropathie kan vanzelf over gaan als je klaar bent met de behandelingen, maar je kunt er wel lang (bij sommige mensen is dat enkele jaren) last van hebben. 

Je kunt vóór de start van de behandeling in jouw ziekenhuis vragen of ze hand- en voetkoeling aanbieden. Als dat niet zo is, kun je online zelf hand- en voetschoenen aanschaffen (ongeveer € 30 per paar). Niet iedereen kan goed tegen de kou. 

Heb je last van neuropathie en gaat de pijn niet over, laat je dan naar een pijnbehandelcentrum doorverwijzen. Een specialist kan jouw klachten bekijken en behandelen.

Meer informatie

Bekijk de uitgebreide informatie over neuropathie op kanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!