Hyperbare zuurstoftherapie
Hyperbare zuurstoftherapie
Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling waarbij je 100% zuurstof inademt bij een druk die hoger is dan de omgevingsdruk. Hierdoor neemt het zuurstofgehalte in je bloed toe en komt er meer zuurstof bij de weefsels in je lichaam.
Hoe werkt hyperbare zuurstoftherapie?
Bestraling kan naast de tumor in de borst ook gezonde cellen beschadigen. Doordat bloedvaatjes in deze cellen kapot gaan, krijgt het weefsel weinig zuurstof en kan lastig functioneren en herstellen. Bij hyperbare zuurstoftherapie kan het lichaam door de verhoogde druk ongeveer 12,5 keer zoveel zuurstof in het bloed opnemen. Weefsels waar weinig zuurstof komt, krijgen daardoor meer zuurstof.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Hyperbare zuurstoftherapie is een intensieve behandeling. De therapie bestaat gemiddeld uit 30 tot 40 sessies van twee uur en vindt iedere werkdag plaats tijdens een periode van zes tot acht weken. Tijdens de behandeling zit je in een drukkamer met meerdere personen. Deze kamer beschikt over comfortabele stoelen, waar je een boek kunt lezen, film kunt kijken of muziek kunt luisteren.
Vaak heb je halverwege en aan het einde van de behandeling een controleafspraak bij de hyperbaar arts. Die bespreekt de voortgang en het verdere beleid met je. De werking van de zuurstoftherapie kan tot drie maanden na de behandeling aanhouden.
Wat zijn de effecten van de therapie?
De hogere concentratie zuurstof in het bloed heeft een aantal positieve effecten op het bestraalde weefsel:
- Aanmaak van nieuwe bloedvaatjes
- Verbeterde functie van witte bloedcellen
- Verbeterde werking van sommige antibiotica
- Littekenweefsel kan soepeler worden
- Wonden genezen beter
- Pijn en oedeem wordt minder
Welk effect optreedt en hoe groot dat effect is, is bij iedereen anders. Wetenschappelijke studies naar de effecten van hyperbare zuurstoftherapie op late bestralingsschade geven wisselende cijfers over het resultaat van de behandeling.
Wanneer krijg je hyperbare zuurstoftherapie?
Hyperbare zuurstoftherapie kan helpen als je langer dan drie maanden geleden bestraald bent en last hebt van late bestralingsschade. De behandeling vermindert dan klachten in bestraald weefsel.
De behandeling wordt soms ook vóór een operatie gegeven, zodat het gebied beter doorbloed is en de kans op afstoting kleiner is. Bijvoorbeeld bij een borstreconstructie na amputatie.
In sommige gevallen kun je niet behandeld worden met hyperbare zuurstoftherapie, zoals bij: een klaplong, ernstig hartfalen, ernstig COPD of als je onder behandeling bent met bepaalde chemotherapie.
Behandelcentra in Nederland
Hyperbare zuurstoftherapie is een door het College van Zorgverzekeraars erkende behandeling. Deze wordt volledig vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering.
Er zijn een aantal behandelcentra in Nederland:
- Amsterdam UMC
- Antonius Ziekenhuis
- Da Vinci Kliniek (locaties Amersfoort, Arnhem, Geldrop, Hoogeveen, Rotterdam en Waalwijk)
- Hyperbaar Geneeskundig Centrum in Rijswijk
- Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie in Goes
Om in aanmerking te komen voor hyperbare zuurstoftherapie heb je een verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig.