bianca_van_der_gaag

Bianca: 'Ik wil alle vrouwen meegeven: controleer je borsten!'

Bianca

Bianca was 36 jaar toen ze een afwijkende knobbel voelde tijdens het douchen. “Vanwege een voorgevoel wat ik had, controleerde ik mijzelf regelmatig. In januari 2021 merkte ik ineens een afwijking die ik eerder niet had gevoeld."

"Ik ben operatie-assistent en weet mede hierdoor dat ik gelijk een afspraak bij de huisarts moest maken. Zij deed het af als iets wat goedaardig aanvoelde, maar doordat het protocol was dat patiënten in deze situatie worden ingestuurd voor een foto, kreeg ik toch een verwijzing. Heel stom, maar door de laconieke houding van de huisarts heb ik mijn voorgevoel aan de kant geschoven en uiteindelijk pas anderhalve maand later de foto laten maken. Het bleek tóch foute boel. Gelukkig was ik er alsnog heel snel bij, mede doordat ik de knobbel zo snel had ontdekt. Hierdoor had ik ook nog een keuze in hoe de behandeling eruit kwam te zien. Ik koos voor amputatie, hiermee ontliep ik bestralingen en was mijn behandeltraject na de hersteloperatie klaar. Ik was heel blij dat het traject relatief snel klaar was."

Een flinke klap

“Tijdens de laatste week van de zomervakantie in 2022, voelde ik ineens een hard plekje, ter grootte van een zandkorrel, bij het litteken van mijn biopt. De oncologisch chirurg was ook niet direct bezorgd. Vanwege de aard van de tumor kón dit bijna geen recidief zijn. Echografie en MRI met contrast gaven geen duidelijk genoeg beeld. Samen met mijn oncologisch chirurg heb ik toen tóch een operatie ingepland om het plekje weg te snijden en door de patholoog te laten onderzoeken.

Ondanks dat de kans eigenlijk nihil was, bleek dit tóch weer borstkanker te zijn; mijn gevoel klopte dus toch. Ondanks dat er stemmetje in mijn hoofd was die zei dat het niet goed was, was het toch een flinke klap. Na nog een operatie, volgden 15 bestralingen en 5 maanden chemotherapie.

Nu krijg ik minimaal 5 jaar lang, iedere maand een injectie, waardoor ik in de overgang ben en blijf, en moet ik iedere dag een pilletje slikken (hormoontherapie)”.

Schoon

Nu is Bianca voor de tweede keer schoon. “Mede doordat ik er zo snel bij was, is het bij mij tot twee keer toe goed afgelopen. Helaas geldt dit niet altijd, want niet iedere tumor kun je goed voelen. Daarom is het ook belangrijk om in je zelf-check je oksels mee te nemen. Hier zit de zgn. schildwachtklier, een soort filter die de eerste kwade cellen opvangt."

Bianca adviseert dan ook: controleer jezelf regelmatig!

“Veranderingen merk je veel sneller op als je weet wat bij jou ‘normaal’ is. En dat weet je alleen maar als je checkt. Je hoeft echt niet iedere dag of iedere week te controleren, doe het eens per maand of per twee maanden. En als je een verandering voelt, neem dan contact op met je huisarts. Alleen een medisch professional kan uitsluitsel geven. Ik hoor zo vaak dat vrouwen niet checken of niet naar een huisarts gaan als ze iets gevoeld hebben. Natuurlijk is het spannend, maar het is veel spannender om niet te gaan en dan wellicht ‘te laat’ te zijn.

Ik hoop dat ik, door het delen van mijn ervaring, meer vrouwen bewust kan maken van het belang van een zelf-check. En luister naar je intuïtie!"

Meike
Verhaal

"Ik ben niet trots op mijn borsten, maar ik ben wel trots op de stap die ik heb gemaakt"

Boezemverhaal: Meike
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!