Els Ackerman

Els Ackerman

'Ook als je 80 bent kun je borstkanker krijgen'

Els Ackerman kreeg acht jaar geleden borstkanker. Ze was toen 80 jaar. Ze vindt dat er wel wat meer aandacht voor mag zijn dat borstkanker ook op oudere leeftijd kan ontstaan. 

We stellen je graag voor aan: Els Ackerman. 

Els Ackerman kreeg 8 jaar geleden borstkanker, ze was toen net 80 jaar geworden. “Het was wel een schok”, vertelt ze. “Ik was iedere twee jaar naar het bevolkingsonderzoek gegaan, maar dat stopt op een gegeven moment. Dus eigenlijk had ik het gevoel: als je ouder bent dan 70 / 75, dan is de kans dat je borstkanker krijgt heel klein.” Maar toen ze op een dag een pijnlijk en hard plekje in een van haar borsten voelde, was ze er niet gerust op. “Ik had toevallig toch al een afspraak met mijn huisarts een paar dagen later. Hij keek ernaar en stuurde me meteen door voor verdere onderzoeken, want ook hij vertrouwde het niet.” Triple-negatieve borstkanker, was de uitslag.

Amputatie

Els koos ervoor om haar borst te laten amputeren. Ze wilde liever geen bestralingen ondergaan. Dat zou het plan zijn geweest als ze had gekozen voor een borstbesparende operatie. “Ik las er veel over en praatte erover met mijn dochter, die als wetenschapsjournalist veel medisch-biologische kennis heeft. Ik zag op tegen de 25 bestralingen die ik zou krijgen volgens het behandelplan. En ik vond het emotioneel niet lastig om verder door het leven te gaan met één borst.” Na de operatie volgde een gesprek over wel of geen chemotherapie. “Ook daarover had ik veel gelezen. Ik was heel actief en deed nog allerlei leuke dingen. Veel mensen die chemotherapie hebben gehad ervaren blijvende gevolgen. Ik koos heel bewust voor kwaliteit van leven. Mijn oncoloog was het daar gelukkig mee eens.” Intussen, 8 jaar na de diagnose, zijn de controles bij Els gestopt. En het gaat gelukkig goed met haar! “Ik word ouder, en heb enkele aandoeningen die bij het ouder worden horen. Maar die zijn niet levensbedreigend, al zijn ze soms wel lastig”, vertelt ze.

Aandacht is belangrijk

Els vindt het belangrijk dat er niet alleen aandacht is voor de leeftijdsgroep waar borstkanker het vaakst voorkomt. “Je ziet dat het vaak gaat over vrouwen tussen de 50 en 60 jaar. Maar er komen natuurlijk steeds meer ouderen, dus die groep moet zich er ook van bewust zijn dat borstkanker ook op oudere leeftijd kan ontstaan. Daar mag best wat meer aandacht voor zijn.”

Youcke
Verhaal

Youcke

'Ik wil het werk van mijn moeder voortzetten en me inzetten voor de naasten van degene die lijden aan borstkanker'
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!