Pamela

Pamela: 'Veel nieuwe patiënten weten niet eens dat deze behandeling er is'

Pamela

Pamela, een jonge opgewekte vrouw die midden in het leven staat, kreeg in december 2022 op haar 41e de diagnose triple negatieve borstkanker. 

Na het positief afronden van het behandeltraject komt Pamela erachter dat het verwerken dan pas begint. Ze valt in een ‘groot gat’.  Daarom zoekt ze contact met lotgenoten. Op social media sluit ze aan bij een besloten facebook groep, waarin meer vrouwen met triple negatieve borstkanker meedoen, ook vrouwen uit Vlaanderen. Dan blijkt dat er zij in België een andere behandeling krijgen. Daar schrijven artsen wél de immuuntherapie met Pembrolizumab voor. Zo dichtbij, maar zo verschillend qua behandeling. Hoe kan dit? 

Dubbele pech

Pamela geeft aan dat haar tumor kleiner was dan 2 centimeter (een kenmerk waaraan de tumor moet voldoen voor de betreffende behandeling),  maar zij wil het heel graag opnemen voor haar lotgenoten, met wie  ze inmiddels een speciale band heeft opgebouwd. “Je gaat er toch vanuit je de beste behandeling krijgt. Maar dat is dus niet zo!  Ik vind het schandalig dat veel nieuwe patiënten niet eens weten dat deze behandeling er is. Mijn lotgenoten hebben nu het gevoel dubbel pech te hebben”.

Artsen vertelden hun patiënten niet over deze immuuntherapie, omdat het in Nederland nog steeds niet voorgeschreven mocht worden. Hopelijk verandert dit, nu het Zorginstituut positief advies heeft gegeven over de voorwaardelijke toelating van Pembrolizumab in het verzekerde pakket.

 

Ingerid
Verhaal

“Ik wil niet behandeld worden als een dossiernummer”

Ingerid
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!