Borstkanker en je lijf

Borstkanker en je lijf

Borstkanker en je lijf

Door borstkanker en de behandelingen, verandert je lichaam. Het kost tijd om dit te accepteren en het vertrouwen in je lijf terug te krijgen.

Borstkanker doet veel met je lijf. Hoe ingrijpend hangt af van de behandeling zelf en hoe jij erop reageert. Door borstkanker en de behandeling(en) kan je lichaam anders voelen en eruit zien. Je smaak die anders of zelfs helemaal weg is, pijnlijke botten en spieren, een droge huid en haarverlies, het kunnen allemaal gevolgen zijn van borstkanker of van de behandeling(en). Het accepteren van je nieuwe lijf en/of het vertrouwen in je lichaam terugvinden kost tijd en energie.

Vertrouwen in je lijf

Het vertrouwen in je eigen lichaam en dat de behandeling zinvol is geweest, krijg je niet zomaar terug. Het helpt als je probeert het wantrouwen los te laten. Wantrouwen is een negatief, stressverwekkend gevoel. Realiseer je dat als je borstkanker hebt (gehad), je arts je altijd serieus zal nemen als je komt met klachten over pijn en ongemak. Misschien kan dat idee je geruststellen of vertrouwen geven. Wees niet flinker dan je bent, dat hoeft niet. Leer erop te vertrouwen dat je signalen opgepakt worden. Dat kan helpen om het vertrouwen in je eigen lijf ook weer terug te krijgen.

Lichamelijke veranderingen

Ook na de behandelingen kun je nog lichamelijke gevolgen van je ziekte ondervinden, zoals vermoeidheid, cognitieve klachten en somberheid. Het kan lastig zijn om dit te accepteren, omdat je je ‘gewone’ leven terug wilt. Realiseer je dat je leven weer gewoon kan worden, maar dat het een feit is dat je veel hebt meegemaakt en dat het tijd kost om dat te accepteren. Trek aan de bel als je het gevoel hebt dat je er niet alleen uitkomt, professionele hulpverleners kunnen je helpen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!