Psychosociale begeleiding

Psychosociale begeleiding

Psychosociaal

Borstkanker kan je leven behoorlijk op z’n kop zetten. Het brengt emotionele, sociale en lichamelijke gevolgen met zich mee.

Niet alleen jij, ook je naasten kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken. Kom je er alleen of samen niet uit? Dan zijn er allerlei instanties die je kunnen helpen en waar je terecht kunt met gevoelens als angst, vermoeidheid en somberheid. Maar ook met medische vragen en hoe het verder gaat als je alle behandelingen achter de rug hebt.

Begeleiding vanuit het ziekenhuis

Heb je het gevoel dat je het even niet meer alleen redt? Wil je gewoon eens met iemand van gedachten wisselen over wat er nu eigenlijk allemaal met je gebeurt? In de meeste ziekenhuizen kun je bij de mammacareverpleegkundige terecht met je vragen. Hij of zij verwijst je door naar gespecialiseerde psychosociale zorg, al dan niet binnen het ziekenhuis. Daar kun je terecht als je last hebt van psychosociale problemen, zoals vermoeidheid, angst, somberheid of relatieproblemen. Er werken vaak verschillende zorgverleners op de afdeling psychosociale zorg, zoals een medisch maatschappelijk werker, geestelijk verzorger, psycholoog en psychiater.

Een maatschappelijk werker en geestelijk verzorger kun je meestal zelf benaderen voor een gesprek. Om een afspraak te maken met een psycholoog of psychiater heb je bijna altijd een verwijzing van je huisarts nodig. De huisarts kan je ook verwijzen naar een zorgverlener buiten het ziekenhuis.

Psycho-oncologische centra

Naast ziekenhuizen zijn er ook verschillende gespecialiseerde centra, zoals het Helen Dowling Instituut, het Behouden Huys, Care for Cancer en het Toon Hermans Huis. Deze centra richten zich op de begeleiding en ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten. Hier werken verschillende soorten hulpverleners samen: psychologen, therapeuten en maatschappelijk werkers. Deze professionals verzorgen de psycho-oncologische behandeling. Je kunt hier terecht voor individuele en groepstherapie.

Als je naar een psycho-oncologisch centrum wilt, heb je een verwijzing nodig van de huisarts, specialist of oncologieverpleegkundige.

Wordt mijn begeleiding vergoed?

Professionele psychosociale begeleiding wordt door steeds meer zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Informeer voor de start van de behandeling of jouw verzekeraar het vergoedt. En of je een verwijzing nodig hebt. Die kan je eventueel via het ziekenhuis krijgen. Zo voorkom je verrassingen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!