Complementaire zorg

Complementaire zorg

Complementaire zorg

Complementaire zorg betekent letterlijk aanvullende zorg. Het voegt iets toe aan de standaard medische zorg.

Complementaire zorg is onder te verdelen in drie groepen:

  • Zelfzorg- en voedingsmiddelen, zoals voedingssupplementen, dieet en aromatherapie.

  • Zelfhulpmethoden, zoals mindfulness, yoga, tai chi en ademhalings- of ontspanningsoefeningen.

  • (Alternatieve) geneeswijzen, zoals acupunctuur, natuurgeneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde, coaching en antroposofische zorg.

Is complementaire zorg hetzelfde als alternatieve geneeswijzen?

Complementaire zorg en alternatieve geneeswijzen zijn niet hetzelfde. Bij alternatieve geneeswijzen worden de behandelingen in plaats van de reguliere oncologische behandeling gegeven. Complementaire zorg is aanvullend op de reguliere zorg. Het neemt dus niet de plaats in van de reguliere zorg.

Wanneer kies je voor complementaire zorg?

Complementaire zorg wordt vaak toegepast om het herstel te bevorderen en klachten te verminderen. Zoals pijn, angst, misselijkheid en vermoeidheid. Complementaire zorg is letterlijk een aanvulling op het zorgtraject. Het draagt bij aan het herstel en de gezondheid van de patiƫnt op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Dit kan voor een betere kwaliteit van leven zorgen.

Waar moet je op letten?

Als je complementaire zorg overweegt, houd dan het volgende in het achterhoofd:

  • Bespreek het altijd met je behandelend arts of huisarts. Realiseer je dat 'baat het niet, dan schaadt het niet' niet altijd op gaat. Niet alle aanvullende behandelingen zijn veilig en effectief in combinatie met de oncologische behandeling.

  • Informeer jezelf vooraf goed en kies altijd voor een betrouwbare partij die is aangesloten bij een beroepsvereniging.

  • Informeer vooraf naar de kosten van de zorg en de gebruikelijke duur. Bekijk wat je zorgverzekeraar vergoedt. Meestal moet je deze behandelingen zelf betalen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!