Hoe krijg je een medisch hulpmiddel vergoed?

Hoe krijg je een medisch hulpmiddel vergoed?

Om een medisch hulpmiddel vergoed te krijgen, moet je een aantal stappen nemen. Hier lees je er meer over.

Als jij je eigen risico nog niet hebt verbruikt, gaat een hulpmiddel eerst ten koste van dat eigen risico. Om een medisch hulpmiddel (deels) vergoed te krijgen, neem je de volgende stappen.

  1. Zorg voor een machtiging (medisch verklaring) van je behandelend specialist, waarin het hulpmiddel wordt voorgeschreven.
  2. Ga voor het hulpmiddel dat je nodig hebt naar een zorgverlener die is aangesloten bij ANKO Haarwerk Specialist (alleen pruiken) of SEMH (voor prothesen, compressiehulpmiddelen en ook pruiken). Alleen bij gecertificeerde zorgverleners ben je er zeker van dat je medische hulpmiddel wordt vergoed.
  3. Geef de machtiging pas bij levering of bij de reservering van een pruik aan de zorgverlener. Als een herhaling van het medische hulpmiddel nodig is en je gaat naar dezelfde leverancier, dan volstaat de eerste machtiging met vergoeding vanuit de verzekering.

Let op! De SEMH gecertificeerde zorgverlener declareert de (aangemeten) prothesen altijd zelf bij jouw zorgverzekeraar. Je hoeft dus nooit zelf eerst je prothese in de winkel te betalen.

In dit artikel op de website van het Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem lees je meer over de procedure bij het niet vergoeden van chronische oedeemfysiotherapie/huidtherapie, Therapeutische Elastische Kousen (TEK) en compressiehulpmiddelen.

Heb je na aanschaf nog vragen over je hulpmiddel?

De zorgverlener geeft vaak informatie mee over gebruik en verzorging van het hulpmiddel. Heb je na levering toch nog vragen? Neem dan contact op met de zorgverlener.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!