Wanneer wordt een medisch hulpmiddel vergoed?

Wanneer wordt een medisch hulpmiddel vergoed?

Sommige medische hulpmiddelen worden vergoed, maar dit geldt niet voor alles. Hier lees je meer over vergoedingen.

Als je borstkanker hebt (gehad), zijn er verschillende medische hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Zoals borstprotheses, pruiken, armkousen en compressiehulpmiddelen, bijvoorbeeld een hemd. Lang niet alle medische hulpmiddelen worden vergoed. Zoek dit daarom vooraf goed uit, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Voor vergoeding ga je naar een gespecialiseerde zorgverlener

Als je een medisch hulpmiddel laat aanmeten door een gespecialiseerde en erkende zorgverlener, kun je de maximale vergoeding bij de zorgverzekering declareren. Een gespecialiseerde zorgverlener is iemand die is gecertificeerd door de Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH) of de ANKO Haarwerk Specialist (alleen pruiken). Mooi meegenomen: als een zorgverlener bij de ANKO of SEMH is aangesloten, betekent dit – naast de vergoeding – dat je mag verwachten dat hij zijn vak goed verstaat. Kies daarom zoveel mogelijk voor hulpmiddelen die je krijgt via een zorgverlener met een ANKO- en SEMH-certificering. Dat kost jou meestal minder of geen geld en kwaliteit is gegarandeerd.

Wanneer wordt een hulpmiddel niet vergoed?

Zwemprothesen, maatwerktepelprothesen (mamillaprothesen), prothese beha's, prothese zwemkleding, toupim (een zachte haarband waaraan kunsthaar of echt haar is vastgemaakt), hoeden, petjes, sjaaltjes en mutsjes zijn hulpmiddelen die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen is een (gedeeltelijke) vergoeding voor deze hulpmiddelen wel mogelijk. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Tips

  • Vraag om advies op de mammapoli, vaak kent het ziekenhuis goede adressen.

  • Controleer bij je zorgverzekeraar welk hulpmiddel hoe vaak vergoed wordt en of er een maximaal bedrag aan verbonden is.

  • Ga altijd naar een gecertificeerde winkel (SEMH of ANKO keurmerk) en check voor de zekerheid of je zorgverzekeraar een contract heeft met deze winkel.

  • Houd er rekening mee dat je eerst je eigen risico moet betalen.

B-force: Wat is jouw ervaring met hulpmiddelen?

Uit de B-force vraag 'Wat is jouw ervaring met hulpmiddelen?' blijkt dat de vergoeding van hulpmiddelen per zorgverzekeraar verschilt en dat er veel onduidelijkheid bestaat over de vergoedingen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!