Campagne Daarom Doorvragen

Campagne 'Daarom doorvragen'

Borstkankervereniging Nederland en Stichting Olijf hebben in 2015 de campagne ‘Daarom Doorvragen’ gelanceerd. Deze is bedoeld voor mammacareverpleegkundigen, huisartsen, oncologen, gynaecologen en oncologisch en plastisch chirurgen. Kortom, elke specialist die met patiënten met een (mogelijke) erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker te maken kan krijgen.

Het doel van ‘Daarom Doorvragen’ is dat zorgverleners goed op de hoogte zijn van de verwijscriteria, zodat zij patiënten met een (mogelijk) erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker (vaak BRCA1- of BRCA2 -genmutatie) meteen kunnen doorverwijzen naar een klinisch geneticus. Door deze doorverwijzing worden mensen in staat gesteld eigen keuzes te maken ten aanzien van hun gezondheid.

Verwijscriteria

Op basis van de richtlijn Erfelijk en familiair ovariumcarcinoom 2014, Richtlijnen erfelijke tumoren STOET 2010 en Richtlijn Mammacarcinoom 2012 zijn verwijscriteria geformuleerd. Aan de hand van deze criteria kun je zien of een patiënt in aanmerking komt voor verwijzing naar een klinisch geneticus. Deze criteria staan vermeld op het Borstzakkaartje. Er is ook een Borstzakkaartje prostaatkanker.

Folders

Hieronder vind je de campagnefolders voor gynaecologen, huisartsen, oncologisch chirurgen en verpleegkundigen.

Meer informatie over erfelijke aanleg vind je op onze pagina over erfelijke aanleg.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!