Beweging

Beweging

Wandelen

Bewegen is altijd goed, en zeker als je borstkanker hebt of hebt gehad. Uit onderzoek is gebleken dat meer bewegen zorgt voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid en een hogere levenskwaliteit.

Voldoende bewegen

Door de behandeling van borstkanker treedt vaak vermoeidheid en conditieverlies op. Het is dan erg belangrijk om genoeg te bewegen en fysieke inspanning te leveren, al lijkt dat nu misschien niet zo vanzelfsprekend. Door te bewegen verbetert je stemming en het vermindert angst en depressie. Dit komt doordat beweging de werking van je immuunsysteem stimuleert. Daarnaast geeft het ook ontspanning en zorgt voldoende beweging ervoor dat je je dagelijkse activiteiten beter volhoudt. Je voelt je vaak minder neerslachtig en de bijwerkingen worden draaglijker.

Persoonlijk doel

Het is in alle stadia van borstkanker belangrijk voldoende te bewegen. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je persoonlijke doelen opstellen. Je doelen kun je bijvoorbeeld richten op je herstel of op het creëren van een actieve leefstijl. Ook kun je streven naar behoud van kwaliteit van leven, bijvoorbeeld door je lichaamsfuncties te behouden en ervoor te zorgen dat bijwerkingen en complicaties afnemen.

Dagelijkse activiteiten

Meestal denk je bij bewegen aan sporten, maar ook je dagelijkse activiteiten vallen hieronder. Werken in de tuin, wandelen, traplopen, stofzuigen of de hond uitlaten: het is allemaal beweging. Dit hoeft dus geen extra belasting te zijn als het al voldoende in je dagelijkse activiteiten zit. Denk goed na wat bij je past en kies voor bewegen in je eentje, of juist in een groep.

Een veranderend lijf

Het kan confronterend zijn om te moeten leren omgaan met je lichaam dat verandert door (de behandeling van) borstkanker. Je bent misschien gewend veel of intensief te sporten en dat lukt nu niet meer. Dat kan voelen als een verlies. Probeer de veranderingen te accepteren en bedenk welke lichamelijke activiteiten die je voldoening geven je nog wel kunt doen. Bespreek dit met je verpleegkundige of fysiotherapeut en kijk samen naar wat haalbaar is.

Oncologiefysiotherapeut

Een oncologiefysiotherapeut ondersteunt je tijdens alle fases van je ziekteproces. Hij of zij is gespecialiseerd in oncologie en weet wat kanker en de behandeling daarvan met het lichaam doen en tegen welke beperkingen (borst)kankerpatiënten kunnen aanlopen. Je kunt samen met de oncologiefysiotherapeut kijken hoe je zoveel mogelijk klachten kunt voorkomen en hoe je fitter uit de behandeling kunt komen. Ook kan hij of zij beter inschatten wanneer je er goed aan doet wat intensiever te gaan trainen. Het beste is direct na de eerste chemotherapie te starten bij de therapeut. Controleer wel goed bij je verzekering hoe zit met de vergoeding.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!