Corrie

Geen reconstructie (plat)| Corrie

Toen Corrie borstkanker kreeg, koos ze voor een borstsparende operatie. Na vijf maanden was de borstkanker teruggekeerd en besloot ze haar linkerborst te laten amputeren.

Naam: Corrie
Leeftijd: 39
Privé: Alleenstaand, drie kinderen
Erfelijk belast: nee
Borstkanker: ja, Phyllodestumor (zeldzame vorm van borstkanker)

'Ik ben trots op hoe ik eruitzie, al voldoe ik niet aan het ideaalplaatje wat de maatschappij ons vrouwen op schijnt te leggen.'

Waarom koos je voor geen borstreconstructie?

“Ik heb gekozen voor plat omdat dit voor mij zowel fysiek als mentaal de beste oplossing was. Ik wilde niet dat ze aan mijn lichaam gingen ‘knutselen’ om maar aan het maatschappelijke plaatje te voldoen. Dit is de nieuwe ik en dat is oké. Een borstreconstructie wordt vaak mooi voorgespiegeld, maar het is een heftige procedure die je lichaam behoorlijk aangrijpt. Na het hele circus heb je een borst waar geen gevoel meer in zit en die altijd anders zal zijn ten opzichte van de niet-gereconstrueerde borst.”

Hoe voelt het?

“Het voelt goed! Ik heb weinig pijn gehad na de operatie en had ook vrij snel weer de volledige mobiliteit van mijn arm terug. In het gebied van het litteken tot vijf centimeter erboven is de huid gevoelloos. In het begin voelde dat eng, maar daar raakte ik snel aan gewend. Als je wat meer druk uitoefent op dat gebied voel je dat, het blijft wel apart.”

Wat viel er mee?

“Zodra ik uit de narcose was ontwaakt, heb ik meteen het resultaat van de operatie bekeken. Tot mijn opluchting zag dat er heel goed uit. Mijn chirurg heeft een prachtig resultaat geleverd: plat, geen bobbels en een mooi litteken. Het herstel ging ook snel. Zes weken na de borstamputatie ben ik naar een andere woning verhuisd en onderhands tilwerk was alweer goed te doen.”

Wat viel er tegen?

“Het enorme gebrek aan informatie over de mogelijkheid voor plat! Het was (en is) allemaal reconstructie wat de klok slaat. Via verschillende Engelstalige Facebookgroepen heb ik de benodigde informatie kunnen vinden, al zijn de procedures in andere landen wel verschillend.

We zijn nu ruim twee jaar verder en de informatie over plat als keuze is nog steeds zwaar beneden peil. Daarom heb ik een platform opgericht onder de naam ‘Ronduit Plat’. Het bestaat uit een besloten Facebookgroep, openbare pagina en website. Dit platform is van en voor (half)platte vrouwen of vrouwen die voor de keuze wel of geen borstreconstructie staan. Je vindt er informatie over de voor- en nadelen van plat zijn en ervaringsverhalen. Ook kun je contact leggen met ander (half)platte vrouwen. Specialisten in ziekenhuizen bieden de keuze voor plat helaas nog te vaak niet aan en zetten het weg als onvolwaardig of niet-vrouwelijk. Maar vrouwelijkheid zit niet (alleen) in het hebben van twee borsten! Er blijkt een enorme behoefte aan informatie bij Nederlandse vrouwen te zijn. De ontwikkeling van Ronduit Plat is daarom volop bezig.”

Wat betekent het voor je zelfbeeld?

“Hoe gek het ook mag klinken: het is heel goed geweest voor mijn zelfbeeld! Ik kan oprecht zeggen dat ik nu tevredener ben met mijn lichaam dan voor de borstamputatie. Niet omdat ik een borst mis, maar omdat ik nu zie hoe mooi mijn lichaam is en hoe goed het in staat is zich te herstellen. Ik ben trots op hoe ik eruitzie, al voldoe ik niet aan het ideaalplaatje wat de maatschappij ons vrouwen op schijnt te leggen. En ondanks dat ik geen prothese draag zien de meeste mensen het vaak niet eens. Als ze het wel zien of vragen stellen, vertel ik wat het voor mij betekent en dat ik nog net zoveel vrouw ben als vóór de borstamputatie.”

Wat betekent het voor je relatie?

“Ik heb op dit moment geen relatie, maar mocht het zover komen, dan voorzie ik geen problemen. Ik ben heel open over mijn half platte voorkant en draag ook gewoon strakke kleding. Eigenwijs is mijn tweede naam, dus een nieuwe partner zal zijn handen daar meer vol aan hebben dan aan mijn ene borst. Letterlijk en figuurlijk.”

Wat is je advies aan andere vrouwen?

“Zorg dat je zelf achter informatie aangaat. De voorlichting vanuit ziekenhuizen is, op een paar uitzonderingen na, heel erg gericht op reconstructie. En ook dat wordt helaas veel te rooskleurig voorgesteld. Ik ben niet tegen reconstructie, zeker niet. Iedere vrouw moet kiezen waar zij zich het beste bij voelt, maar die keuze moet dan wél gebaseerd zijn op goede en eerlijke informatie. Want ook plat is een volwaardige keuze."

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!