Mageet
Reconstructie met siliconen | Mageet
Borstamputatie aan de rechterkant. De operatie was 1 oktober 2021. Mageet heeft geen tepeltatoeage.
Naam: Mageet
Leeftijd: 42
Privé: Getrouwd, geen kinderen
Erfelijk belast: Nee
Borstkanker? Ja, voorjaar 2021
Behandeling: rechterborstamputatie met directe reconstructie met siliconen. Geen uitzaaiingen, snijvlakken schoon en geen nabehandeling
"Ik voel me door deze operatie gewoon nog vrouw en zelfverzekerd."
Waarom koos je voor deze borstreconstructie?
“Omdat deze mogelijkheid er was en ze mijn eigen huid konden gebruiken. Ik was zo blij dat deze reconstructie mogelijk was en ik geen borst hoefde te missen. Ik noem mijn borst ‘mijn kadetje’ omdat er geen tepel op zit. Het was te risicovol om de tepel te laten zitten, omdat daar vlak achter het voorstadia borstkanker zat. Maar het is goed zo en ik ben dankbaar dat deze reconstructie mogelijk was.”
Hoe voelt het?
“Het voelt verdoofd en een beetje trekkerig op het punt waar de borstprothese over gaat in het gewone weefsel. Ik denk alleen wel dat dit steeds meer gaat wennen. Als dit niet went, kan ik er lipofilling voor krijgen en dan wordt de borst aan de kant van het sleutelbeen iets voller en natuurlijker. Dit overweeg ik alleen als ik deze klachten hou. Ik zou het niet doen om mijn borst mooier te maken, want ik vind het zo al mooi genoeg. Een tepeltatoeage hoeft van mij ook niet. Misschien wil ik ooit een andere tatoeage maar daar ben ik nu nog niet over uit. Het is te kort geleden om dat te beslissen.”
Wat viel er mee?
“De pijn. Ik had bijna geen pijn, terwijl ik heel veel heb gehoord dat de amputatie en reconstructie erg pijn kan doen. Ik was na een week al van de pijnstillers af. Ook het resultaat vind ik geweldig mooi geworden. In een bh of bikini ziet niemand dat het nep is: hoe mooi is dat!
Ik ben ook erg blij dat ik nog gevoel heb. Mijn oksel en bovenarm voelen alles, zelfs delen van de borst voel ik nog. Na zes weken verplichte rust ging ik alweer voorzichtig aan het werk in mijn eigen praktijk dus ook dat viel mee.”
Wat viel er tegen?
“Eigenlijk viel er niet zoveel tegen. Eén van de hechtingen die inwendig waren gezet wilde niet goed oplossen dus die zweerde iets naar buiten. Dit is nu iets minder mooi in mijn litteken.
Mijn inwendige littekens voelen niet altijd prettig met een bh aan, de bh schuurt daar dan overheen en als ik het koud heb trekt mijn borstspier af en toe. Dat voelt onprettig omdat ik er geen controle over heb. Ook hebben ze in mijn operatie per ongeluk een klein stukje tepelhof laten zitten. Dat had van mij niet gehoeven, maar het is wat het is. Ik ben er nog en dat is het belangrijkste.”
Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?
“Een heleboel, maar dat is lastig te zeggen omdat je het pas achteraf weet. Ik ben nu heel erg blij met hoe ik er nu uitzie en voor mij was de gedachte om plat te worden psychisch niet goed. Ik voel me door deze operatie gewoon nog vrouw en zelfverzekerd. Ik heb geen beperkingen in kleding en kan alles dragen, dat vind ik erg fijn. Ook ben ik erg blij dat ik, als ik onder de douche stap, mijn lichaam nog accepteer. Ik heb nog een prachtig decolleté.”
Wat betekent het voor je relatie?
“Nou, eigenlijk niet veel. Ik ben dezelfde persoon en mijn man zegt zelfs: ‘Ik heb nu een eigen unieke vrouw.’ Hij heeft ook voor de operatie gezegd: ‘Welke keuze je ook maakt, het is goed. Als je maar kiest waar jij je goed bij voelt.’”
Heb je advies voor andere vrouwen?
“Het advies dat ik iedereen wil meegeven is: informeer goed wat de mogelijkheden zijn en laat je arts vertellen wat de voor- en nadelen zijn. Mijn plastisch chirurg was mijn redding, maar helaas had ik dit gesprek pas 1,5 week voor mijn operatie. Het advies dat ik van mijn plastisch chirurg kreeg was dat ik altijd nog plat kon als ik de prothese niet fijn vond of tegen vond vallen na de operatie. Het zou een stuk moeilijker en pijnlijker zijn om alsnog te reconstrueren als ik voor plat had gekozen. De huid zou ook nooit zo mooi en bruikbaar meer zijn als de huid die ik nu heb.
Luister ook niet naar de media. Zij vertellen veel dingen die niet kloppen maar jou wel beïnvloeden. Dus trek vooral je eigen plan.
Probeer ook zo positief mogelijk te zijn en vraag hulp. In het ziekenhuis geven ze weinig nazorg, dus zoek zelf goed dingen uit. Bijvoorbeeld over wat je nodig hebt voor revalidatie.
Wat ik vooral wil meegeven aan de vrouwen die dit lezen: luister naar jezelf. Het gaat om jou en jouw lichaam, dus maak je eigen keuze waar jij je goed bij voelt.”