Bernadette

Reconstructie met siliconen | Bernadette

Dubbelzijde amputatie met siliconen, zeven jaar geleden. Vanwege kapselvorming zijn de protheses twee jaar geleden verwijderd. Omdat ze vrij hoog zaten, zijn er opnieuw een paar centimeter lager tissue expanders geplaatst. Deze zijn na vier maanden vervangen door siliconen protheses.

Naam: Bernadette
Leeftijd: 62
Privé: getrouwd, drie kinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA1
Borstkanker? Nee, wel 18 jaar geleden eierstokkanker

"Mijn preventieve borstoperatie is één van de beste dingen die ik in mijn leven heb gedaan."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Eigen vet was geen optie, daarom werden het siliconen. Toen ik zeven jaar geleden mijn preventieve borstoperatie kreeg vond ik dat prima, tegenwoordig vind ik het best wel eng. De verhalen over lekkende protheses en andere bijeffecten maken me onzeker. Ik volg al het nieuws rondom de bijwerkingen van siliconen. Ik weet dat het risico heel klein is, maar toch vind ik het eng. Aan de andere kant steek ik ook mijn kop in het zand. Ik wil me er niet te druk over maken. Als ik klachten krijg, zie ik dat dan wel weer. Wie dan leeft, die dan zorgt. Het is gewoon dubbel. Wil ik mooie borsten of helemaal onbevangen zijn, zonder vreemde dingen in mijn lijf? Aan de ene kant lijkt die rust in de tent mij fijn, aan de andere kant lijkt me heel moeilijk om plat te zijn. Daarom houd ik het voorlopig zo.

Mijn tepels heb ik zelf op papier getekend en daarna laten tatoeëren. In een tattooshop. Dat blijft veel beter zitten dan de tatoeage die in het ziekenhuis werd gedaan, is mijn ervaring.”

Hoe voelt het?

“Lekker. Ik merk niet dat ik een reconstructie heb gehad. Ik voel het bij yoga en ik kan wat minder goed op mijn buik liggen, maar verder is het prima.”

Wat viel er mee?

“De pijn na de operatie. Ik heb het gewoon met paracetamol kunnen doen. Tot zes weken na de operatie een grote steunende bh dragen, leek me eerst niks, maar bleek heel fijn te zijn. Het gaf lekker steun.”

Wat viel er tegen?

“Ik vond het vreselijk om de eerste tijd op mijn rug te moeten slapen. Ik sliep altijd op mijn buik en dat mocht niet meer. Zo lastig! Een voedingskussen ter ondersteuning, draaien met mijn bekken, niets lag zo lekker als mijn oude slaaphouding. Mentaal viel het ook tegen. Toen ik twee jaar geleden nieuwe protheses kreeg en het rustig aan moest doen, kwam opeens de angst om kanker te krijgen naar boven. Ik heb eierstokkanker gehad, daar ben ik mentaal aardig doorheen gerold, maar nu werd ik opeens bang. Bang om weer ziek te worden, bang om dood te gaan. Ik denk dat ik die angst te lang heb weggedrukt. Het moest er toch uit. Een psycholoog heeft me geholpen om met die angst om te gaan. Dat gaat steeds beter.”  

Het interview gaat verder na de banner.

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Ik voel me nog steeds vrouwelijk. Op een schaal van nul tot tien, geef ik mijn borsten een negen. Als de angst voor siliconen weg zou zijn, was het een tien. Mijn preventieve borstoperatie is één van de beste dingen die ik in mijn leven heb gedaan. Ik heb die stap met volle overtuiging gezet en er nooit spijt van gehad. Het risico om borstkanker te krijgen was zó groot, dat wilde ik mezelf en mijn gezin niet aandoen. Het gaf me een goed en krachtig gevoel dat ik er zelf wat aan kon doen en zelf de regie kon nemen.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Niets. Mijn man houdt van mij zoals ik ben. Je hoort vaak dat mensen meer naar elkaar toe groeien. Onze relatie is hetzelfde gebleven. Hoewel mijn man niets heeft met het medische circuit, deed hij alles voor me. Zeker in de periode na de reconstructies waarin ik weinig mocht. Voor hem had het niet gehoeven dat ik weer in mijn lijf liet snijden. Het is toch weer een medisch risico. Nu het er weer goed uitziet, vindt hij dat ook fijn. Doordat het gevoel uit mijn borsten is verdwenen, is de seksuele prikkel van mijn borsten en tepels weg. Als we vrijen moeten we er wat meer tijd voor nemen, maar dan komen we er wel.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Mijn eerste operatie is niet goed gegaan; mijn protheses zaten veel te hoog. Ik nam er destijds genoegen mee, maar achteraf had ik aan de bel moeten trekken. Laat je dus niet met een kluitje het riet in sturen dat het na een half jaar wel bijtrekt, of iets dergelijks. Kom voor jezelf op! Ook als je 55-plus bent. Ook dan zijn mooie borsten belangrijk.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!