Brenda

Reconstructie met PAP-flap | Brenda

DIEP-flap (7 maanden geleden, linkerborst) en PAP-flap (2 maanden geleden, rechterborst).

Naam: Brenda
Leeftijd: 29
Privé: Getrouwd, twee kinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA2
Borstkanker: Nee

"Ik voel me rustiger. Mijn grote kans om borstkanker te krijgen is weg."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Ik was me ervan bewust dat een borstreconstructie met eigen weefsel een pittige operatie is, maar dan ben je wel in één keer klaar. Als je siliconen hebt, moeten ze over een aantal jaar vervangen worden.”

Hoe voelt het?

“In mijn rechterborst zitten nog wat harde stukken door littekenweefsel, maar door massage krijg ik die wel weg. Dat was bij mijn DIEP-borst ook zo. Het gevoel in mijn borsten is nihil, maar dat wist ik van te voren. Het verraste me niet. Ondanks dit alles voelen ze goed. Het zijn echt mijn borsten.”

Wat viel er mee?

“De plastisch chirurg had me gewaarschuwd dat de PAP-flap veel zwaarder en heftiger zou zijn dan de DIEP, maar dat is me erg meegevallen. Na de DIEP ging ik een week na de operatie naar huis met morfinepillen, na de PAP met paracetamol.”

Wat viel er tegen?

“Na twaalf uur op de OK voor de DIEP-flap, moest ik na vier uur wéér worden geopereerd. De doorbloeding in mijn rechterborst stopte. Opnieuw volgde een lange operatie, waarin mijn borst helaas niet kon worden gered. Ik werd wakker met een tissue expander. Dat was een enorme klap. Ik ging het ziekenhuis in met de houding ‘dit ga ik doen en dan is het klaar’ en kwam half plat terug. Dat was heel zwaar, maar gelukkig kon ik snel de knop om zetten. Hoe ik dat deed? Ik heb thuis twee mooie kotertjes lopen, daar deed ik het allemaal voor. Ik was zeven toen mijn moeder aan borstkanker overleed. No way dat mijn kinderen dat ook gingen meemaken. Het was heel intensief allemaal, maar kanker, chemo en de angst dat je doodgaat, zijn denk ik erger.

Wat ook tegenviel is dat de wond in mijn lies na de PAP-flap nog open is. Twee keer per dag krijg ik Thuiszorg en wordt het verbandje verwisseld. Dat is op zich heel fijn, maar toch baal ik ervan. Ik voel me goed en gezond, maar toch heb ik ’s morgens en ’s avonds een verpleegkundige over de vloer.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Ik vond het lastig dat mensen kort na de DIEP-flap naar me keken, dat gevoel had ik in elk geval. Als ze dan ‘Je ziet er niets van’, zeiden, viel dat verkeerd bij mij. Alsof het iets geks was. Inmiddels ben ik weer de Brenda die ik voor de operatie ook was. Alhoewel, er is toch wat veranderd; ik voel me rustiger. Het was pittig allemaal, maar dit is achter de rug. Mijn grote kans om borstkanker te krijgen is weg. Dat is een fijn gevoel.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Kort na de reconstructie merkte ik dat mijn man het lastig vond. Hij was bang om me pijn te doen. We hebben er allemaal aan moeten wennen en onderzoeken hoe het voelde Inmiddels is het normaal. Mijn man vindt me net zo mooi als toen ik mijn eigen borsten had.”

Wat is je advies voor andere vrouwen?

“Volg je eigen gevoel en laat je niets opdringen. Ik vond dat lastig. Mijn man zei dat hij achter me stond, wat ik ook koos. Mijn familie vond dat ik beter kon afwachten. Er was ook een kans dat ik geen borstkanker zou krijgen. Omdat ik iedereen te vriend wilde houden, heb ik heel lang in tweestrijd gestaan. Tijdens een paar gesprekken met een psycholoog ontdekte ik wat ik zelf wilde: een borstreconstructie. De twintig procent kans om geen borstkanker te krijgen, vond ik te klein. Nog steeds sta ik achter mijn keuze. Ik voel me opgelucht dat ik het zo gedaan heb.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!