Caroline

Reconstructie met siliconen | Caroline

Anderhalf jaar geleden onderging Caroline een preventieve amputatie met plaatsing van tissue expanders. Ruim een half jaar geleden werden definitieve protheses geplaatst. Caroline heeft gekozen voor tepelbehoud.

Naam: Caroline
Leeftijd: 32
Privé: Relatie, drie kinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA2
Borstkanker? Nee

"Wees open tegen je kinderen."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Ik had niet genoeg vet, maar ook als ik dat wél had gehad, had ik geen reconstructie met eigen weefsel gewild. De grote littekens en de lange operatie waardoor er wat meer risico is dat er iets misgaat, spraken me niet aan. Ik vond siliconen helemaal prima. Ik heb me goed voorgelicht over tepelbehoud. In de Facebookgroep BRCA en CHEK2 NL en BE en aan mijn plastisch chirurg heb ik informatie gevraagd. Mij is verzekerd dat het veilig is. Dan wilde ik ze liever houden. Door mijn eigen tepels zijn mijn – toch beetje neppe – borsten meer van mezelf.”

Hoe voelt het?

“In het begin heel erg vervelend. Ik voelde mijn borsten echt zitten, alsof ze erop geplakt waren. Dat is nu weg. Ze zijn echt van mij. Ze zijn niet zo zacht als echte borsten, maar inmiddels weet ik niet beter. Ik herinner me niet eens meer hoe mijn echte borsten voelden. Eén ding weet ik wel: dit is veel beter dan ziek worden.”

Wat viel er mee?

“Ik had gedacht dat ik me heel lelijk zou voelen. Dat viel onwijs mee. Ik heb wel gehuild na de operatie, maar dat kwam vooral doordat ik niets kon. Ik was net gescheiden, woonde bij mijn moeder die kort daarvoor borstkanker had gehad en ik had een nieuwe vriend die ik hiermee lastig moest vallen. Het was een beetje veel allemaal. Dat ik bij mijn ouders woonde, kwam eigenlijk heel goed uit. Mijn moeder hielp me en zorgde voor de kinderen. Eigenlijk was het een heel gezellige periode. Na een week of twee, drie was het ergste alweer voorbij. Ik ben toen lekker in een strak truitje in de stad een drankje gaan doen.”

Wat viel er tegen?

“De pijn in de eerste twee, drie weken. Ik wist dat ik daar last van zou hebben en toch was het vervelend. Ik heb me heel rustig gehouden en veel gelezen. Ik ben blij met het resultaat. Er zit een deukje in en de spier staat wat strak onder de huid, maar daar krijg ik nog lipofilling voor.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Dat is niet veranderd. Ik voel me niet onzeker. In het begin wel een beetje. Ik had natuurlijk net een nieuwe vriend die ontzettend met z’n neus in de boter viel met een zieke schoonmoeder en een vriendin die haar borsten liet amputeren. Daar heb ik me niet door van de wijs laten brengen. Ik wist heel zeker dat ik dit wilde doen. Er komt zoveel kanker voor in mijn familie, ik wilde niet ziek worden.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Het heeft geen invloed op mijn relatie. Het gevoel in mijn borsten mis ik niet en mijn vriend vindt het prima zo.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Wees open tegen je kinderen. Ik heb ze uitgelegd dat oma ziek was en dat ze daarom haar vervelende borst liet weghalen. Als ze vragen hadden, kwamen ze er vanzelf mee. Voordat mijn borsten eraf gingen, heb ik verteld dat ik niet ziek wilde worden en het voor de zekerheid liet doen. Mijn jongste was vier en vroeg of haar borsten er óók af moesten. Dat kwam keihard bij mij binnen. De gedachte dat zij later misschien ook voor deze keuze komt, vond ik zó verdrietig. Ik wilde niet liegen en zei dat ik het niet wist. En dat dokters heel knap zijn en misschien wel iets bedenken, waardoor het niet nodig meer is. Daar nam ze genoegen mee.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!