Cecile

Reconstructie met DIEP-flap en SGAP-flap | Cecile

DIEP (9 jaar geleden) en SGAP (8 jaar geleden).

Naam: Cecile
Leeftijd: 47
Privé: Getrouwd, een dochter
Soort reconstructie: DIEP (9 jaar geleden) en SGAP (8 jaar geleden)
Erfelijk belast: Nee, borstkanker komt wel voor in de familie
Borstkanker? Ja, elf jaar geleden
Behandeling: Chemo (6 keer), operatie (enkelzijdige amputatie en eierstokken verwijderd), bestraling, hormoontherapie en herceptin

"Om heel eerlijk te zijn, vind ik mijn borsten nu mooier."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Met een grote tumor en uitzaaiingen in de okselklieren, had ik een heel slechte prognose. Een borstreconstructie was een minor detail. Mijn dochter was twee en een half. Ik wilde liever met haar fietsen, dan wéér naar het ziekenhuis. Ik ben ruim twee jaar plat geweest. Omdat ik een DE-cup had, droeg ik een forse prothese. Door mijn kleding heen zag je ‘m altijd zitten. Als ik bukte, hield ik mijn hand voor mijn decolleté. Als ik naar de wc ging, checkte ik of hij nog recht zat. Zo was ik er áltijd mee bezig. Eigenlijk ging het helemaal niet zo goed met me, maar ik rende maar door. Ik was burn-out aan het raken en vond een borstreconstructie opeens wél een goed idee. Had ik in elk geval even zes weken rust. Ik koos voor een DIEP, omdat ik best wel stevig was. Was ik meteen mijn buik kwijt. Toen mijn zusje ook borstkanker kreeg en duidelijk werd dat wij familiaire belast zijn, besloot ik een half jaar later de andere borst te laten doen. Ik had niet genoeg buikvet meer, maar wel flinke billen. Van mijn rechter bil is een linker borst gemaakt en later is mijn andere bil gecorrigeerd, zodat ze symmetrisch zijn. In die operatie is ook een tepelreconstructie gedaan, die ik later heb laten tatoeëren.”

Wat viel er mee?

“Alles. Ik had me ingesteld op heel heftige operaties. Het was bést zwaar, maar te doen. Ik had niet durven dromen dat het resultaat zo mooi zou worden. Ik heb een bil- en een buikborst die heel goed zijn gelukt. Ze zien eruit als jonge meiden-borsten. Ze zullen nooit gaan hangen, haha!”

Wat viel er tegen?

“Ik vond het een gedoe om met drains naar huis te gaan. Ik kreeg een bloeding, waardoor de pot volliep en ik geen nieuwe had. Ik ben in België geopereerd en zag het niet zitten om helemaal daar naartoe te reizen. Gelukkig was er in het plaatselijke ziekenhuis een heel toffe verpleegkundige die mij hielp.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Ik ben daar niet mee bezig, wat denk ik betekent dat ik het helemaal goed vind zo. Het is mijn nieuwe lijf geworden. Als ik had geweten dat het zo mooi zou worden, had ik het misschien wel eerder gedaan. Ik was 36 toen ik kanker kreeg en kan niet ontkennen dat de zwaartekracht effect had op mijn borsten. Ik had een cup E, die aardig hing. Om heel eerlijk te zijn, vind ik mijn borsten nu mooier.”

Hoe voelt het?

“Ik mis de prikkeling en de sensatie van de erogene zone in mijn borsten. Omdat mijn eierstokken eruit zijn, vlamt de onderkant ook niet meer zo. Daardoor heb ik niet meer zo’n zin in seks. Dat is niet alleen de schuld van mijn borsten. Ik ben 47. Ik weet niet of ik nog een enorm libido had gehad als ik geen borstkanker had gehad. Het lijkt soms of in de rest van de wereld de vlammen er altijd vanaf vliegen, maar daar geloof ik helemaal niets van. Toen ik ziek was, dacht ik dat ik prima zonder seks zou kunnen, maar inmiddels weet ik dat het mijn man en mij bindt. Als je het niet doet, verdwijnt het en doe je het helemaal nooit meer. Dat wil ik niet. Die intimiteit is belangrijk.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“De borstreconstructie heeft geen invloed op mijn relatie. Ik ben natuurlijk een tijdje plat geweest en dat vond mijn man helemaal niet erg. Voor hem hoefde het zelfs niet zo, die reconstructie. We hadden al zoveel onrust gehad. Hij begreep dat ik het wél graag wilde en stond achter me.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Laat je goed voorlichten en kies de optie die voor jou goed is. Voor mij was dat een operatie door de Belgische plastisch chirurg Hamdi. Onhandig? Ja, het was een stuk rijden. Goede keuze? Zeker, want het is heel mooi geworden. Neem de tijd om uit te zoeken wat je wilt. Ik maak me zorgen over vrouwen die borstkanker hebben en snel even een reconstructie willen, omdat ze zo snel mogelijk terug willen naar hun gewone leven. Als je kanker hebt gehad, wordt je leven nooit meer gewoon. Niet per se slechter, wel anders. Als het dan fout gaat, of het minder mooi wordt, is dat een enorme tegenvaller, die je moeilijk te boven komt. Het is beter als je weer wat meer incasseringsvermogen hebt.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!