Debbie

Reconstructie met siliconen | Debbie

Dubbelzijdige amputatie met een directe reconstructie met siliconen, dat is nu twee jaar geleden. Debbie kreeg drie keer lipofilling, de laatste keer twee dagen voor de fotoshoot. Hierdoor zijn de blauwe plekken op haar borsten en benen nog goed zichtbaar.

Naam: Debbie
Leeftijd: 48
Privé: Alleenstaand, drie kinderen
Erfelijk belast: Nee
Borstkanker? Ja, twee jaar geleden. Dubbelzijdig, zonder uitzaaiingen
Behandeling: Chemo en hormoontherapie

"Mijn ‘Barbieborsten’ noem ik ze. Ze zijn toch een beetje nep."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Ik had te weinig vet om borsten van te laten knutselen. Niet dat ik siliconen een slechte optie vond. Het is een minder heftige operatie, dat sprak me na het ingrijpende borstkankertraject wel aan.”

Hoe voelt het?

“Mijn ‘Barbieborsten’ noem ik ze. Ze zijn toch een beetje nep en grotendeels gevoelloos. Ik mis mijn oude borsten niet. Ik vind het prima zo. Ik ben allang blij dat ik nog borsten heb, na mijn borstkanker.”

Wat viel er mee?

“Hoe ik er zelf mee omging. Ik was vrij nuchter en dat hielp me. Ook toen ik chemo kreeg, bleef ik optimistisch. Elke dag ging ik een stuk lopen, ik wilde niet als een dood vogeltje thuis zitten. Die houding hielp me ook bij de reconstructie.

De lipofilling viel me ook mee. Ik heb het drie keer gehad. Mijn benen en borsten zijn nu nog bont en blauw. Ook zijn mijn benen pijnlijk. Over een week is het een stuk beter, weet ik uit ervaring.”

Wat viel er tegen?

”Helaas nogal veel. Ik bleek allergisch voor hechtingen, waardoor mijn rechterborst ontstoken raakte. Uiteindelijk is de prothese vervangen door een tissue expander. Na een paar keer vullen heb ik anderhalf jaar geleden siliconen protheses gekregen. De drains vielen ook tegen. Ik vond ze onhandig en pijnlijk. Eentje was zó vacuüm gezogen, dat hij niets meer deed en eruit moest. Die pijn voel ik nog.

Wat ook tegenvalt zijn mijn pijnklachten. De zenuwen aan de zijkant van mijn borsten zijn bij de amputatie doorgesneden. Die zenuwuiteinden blijven maar pijn doen. Daarom heb ik net lipofilling gehad. De plastisch chirurg hoopt dat het ingespoten vet de zenuwuiteinden inkapselt, waardoor ze hopelijk minder pijn doen. Omdat de rand van de protheses heel goed voelbaar is, is hier ook vet uit mijn benen ingespoten.

Tot slot: mijn borstpieren trekken enorm. Als ik mijn pink beweeg, voel ik mijn borst bewegen. Heel vervelend. Er is al een paar keer botox in de borstspieren gespoten, maar dat helpt helaas niet echt.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Het betekent dat ik borsten heb. Ik voel me niet minder vrouw, ik voel me gewoon mezelf. Deze borsten zijn het bewijs dat ik borstkanker heb overleefd. Daar ben ik trots op.”

Je bent single. Belemmert je reconstructie het krijgen van een relatie? 

“Absoluut. Ik zal me nooit meer laten zien aan een andere man, behalve aan mijn dokter. Het gevoel in mijn borsten is weg, ik moet er niet aan denken dat een man aan mijn borsten zit. Van mij hoeft een relatie nooit meer.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Het nadeel van een borstreconstructie is dat je er geen gevoel in hebt en dus ook niet voelt als je een ontsteking hebt. Wordt de borst rood en krijg je koorts? Trek meteen aan de bel. Als je er op tijd bij bent, kan het misschien nog met antibiotica worden bestreden en hoeft de prothese er niet uit worden gehaald. Andere tip: Vul een tissue expander rustig op, anders verga je van de pijn. Dan doe je er toch gewoon wat langer over? Wat maakt het uit.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!