Elise

Geen reconstructie (tatoeage) | Elise

Soort reconstructie: geen reconstructie (tatoeage).

Naam: Elise

Leeftijd: 37

Privé: Getrouwd

Erfelijk belast: Ja, BRCA2

Borstkanker: Nee

"Dit ben ik en daar ben ik trots op. Trots dat ik het heb geflikt en mijn eigen keuze heb gemaakt."

Waarom koos je voor geen borstreconstructie?

“In eerste instantie had ik er moeite mee om te laten snijden in een gezond lichaam. Al na het eerste gesprek bij de oncoloog was die mening snel bijgesteld. Ik wilde mijn borsten preventief laten opereren, maar kwam er niet uit welke reconstructiemethode ik wilde. Siliconen waren uitgesloten. Ik was bang dat mijn lichaam ze zou afstoten. Het feit dat ze na zoveel jaar vervangen moeten worden, schrok me ook af. Daarnaast vind ik siliconen niet zo mooi. Als je zeventig bent, staan je tieten nog steeds rechtop. Ik heb heel lang over een DIEP nagedacht, maar iets hield me tegen om de knoop door te hakken. Tijdens een vakantie waarin ik tot rust kwam en er ruimte was om er samen met mijn man eens goed over na te denken, ontdekte ik dat ik een operatie met lichaamseigen niets voor mij was. Een heel lange operatie en dan maar hopen dat het mooi wordt, nee, dat was niet mijn ding. Maar wat dan wel? Toen ik een foto op Pinterest zag van een vrouw die een totale masectomie had gehad, géén reconstructie en een mooie tattoo, was ik eruit. Dat wilde ik ook! Het voelde meteen goed. De oncoloog reageerde wat verbaasd over de keuze van mijn man en mij, maar merkte aan ons dat we het heel zeker wisten. De chirurg heeft de littekens zo gemaakt dat er altijd nog tissue expanders in kunnen. Ik kan me nu nog niet voorstellen dat ik dat wil, maar mocht ik me bedenken, dan kan het.”

Hoe voelt het?

“Heel goed. Ik heb nooit veel met mijn borsten gehad en mis ze niet. Dit ben ik en daar ben ik trots op. Trots dat ik het heb geflikt en mijn eigen keuze heb gemaakt. Ik voel me goed. Ik voel me mezelf. Soms is het een beetje gek dat er geen borsten zitten, maar dat is een kwestie van wennen. Ik kan vrijuit sporten en hoef nooit meer een bh aan. Dat vind ik heel fijn.”

Wat viel er mee?

“Ik schijt zeven kleuren als ik naar de tandarts moet. Ik zag dan ook erg op tegen de operatie, maar dat viel enorm mee. Na een maand of twee heb ik wel even een moeilijke periode gehad. Het is gewoon balen dat dit nodig was om borstkanker te voorkomen. Nu ik de tatoeage heb, voel ik me er heel goed en sterk over. Ik heb samen met de tattoo-artist ontworpen. Ik vind het resultaat echt prachtig.”

Wat viel er tegen?

“Voor de operatie was ik helemaal van de wereld, op een andere planeet. Ik wilde niemand zien, heel raar. Ik had last van zenuwen en hoe ik er na de operatie uit zou zien. Dat is allemaal dus heel erg meegevallen.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Ik voel me nog net zo vrouwelijk, misschien zelfs wel meer. Ik had vrij grote borsten die ik niet mooi vond. Nu wil ik mijn decolleté zelfs graag laten zien. Ik moet er soms nog wel een beetje wennen. Vooral als ik mezelf van de zijkant zie. Dan is de bovenkant toch wel plat. Het valt anderen trouwens vaak niet eens op. Kleding kopen valt ook reuze mee. Ik moet er vooral goed op letten dat ik niet iets koop met een coupnaad, maar er blijft verassend veel keus in leuke kleding. Ik let er wel op dat ik shirts of blouses met een print draag. Of zwart, dat is altijd goed.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Ik ben er heel trots op dat mijn man en ik dit samen hebben gedaan. Hij was heel nuchter en dat hielp mij. Op een gegeven moment zei hij: ‘Het huis wordt verbouwd, maar het is alleen nog de vraag of het dakpannen worden of een plat dak.’ Dat soort droge opmerkingen hielpen mij. Het maakte het helder. Voor hem is het geen issue dat ik geen borsten meer heb. Ook niet seksueel. Het heeft ons samen heel sterk gemaakt.”

Wat is je advies voor andere vrouwen?

“Neem geen overhaaste beslissingen en ga op je gevoel af. Weet dat als je plat bent, je daarna nog steeds een reconstructie kunt doen.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!