Gerda

Reconstructie met LD-flap | Gerda

In eerste instantie kreeg Gerda een totaal okselkliertoilet en een borstsparende operatie waarbij de tumor werd verwijderd. Door pijnklachten die werden veroorzaakt door bestralingsschade, kreeg ze een jaar geleden een borstreconstructie met de LD-flap. Hierbij werden ook huid en vetweefsel van haar rug gebruikt. Binnenkort volgt een operatie waarbij de LD-spier gekliefd wordt, zodat deze niet meer samentrekt bij bepaalde bewegingen. Ook wordt haar andere borst gecorrigeerd, zodat er meer symmetrie is.

Naam: Gerda
Leeftijd: 65
Privé: Getrouwd, twee volwassen kinderen
Erfelijk belast: Nee
Borstkanker: Ja, vier jaar geleden, met uitzaaiingen in de okselklieren
Behandeling: Chemo en bestraling

"Mijn littekens zie ik als levenslijnen. Als ik die niet had gekregen, was ik er misschien niet meer geweest."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Mijn borst zag er na de borstsparende operatie prima uit, maar de pijn na de bestraling was verschrikkelijk. Ik heb er van alles tegen geprobeerd: zware pijnstillers, zuurstoftherapie, een zenuwblokkade, TENS, maar niets hielp. De enige manier om een einde te maken aan de pijn, was al het beschadigde bestraalde weefsel eruit halen. Een DIEP-flap kon ik niet krijgen, omdat ik al eens aan mijn buik was geopereerd. De enige optie was de methode met de rugspier. Ik ben heel tevreden over het resultaat en de pijn is weg. Een geweldige opluchting.”

Hoe voelt het?

“Goed, warm en zacht. Het gevoel in mijn huid is wel minder.”

Wat viel er mee?

“Je krijgt natuurlijk een groot litteken op je rug en borst, maar daar is mee te leven. De pijn viel me ook mee. Het is een heel grote operatie, ik had het erger verwacht.”

Wat viel er tegen?

“Ik heb ruim vier weken een drain gehad. Deze bleef maar lopen, waardoor hij er niet eerder uit mocht. De eerste weken moest ik geholpen worden met uit bed komen en aankleden. Vooral mijn sokken en broek aantrekken waren een probleem. Door de wond op mijn rug kon ik namelijk niet goed voorover bukken. Ik vond het ook lastig dat ik zes weken niets mocht doen. Dat is niets voor mij.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Niets, ik voel me nog net zoveel vrouw als vroeger. Mijn littekens zie ik als levenslijnen. Als ik die niet had gekregen, was ik er misschien niet meer geweest. Dat maakt me trots.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Mijn man en ik zijn meer naar elkaar toe gegroeid. Hij helpt mij bij het accepteren van mijn veranderde lichaam. Bijvoorbeeld door mijn littekens in te smeren met littekengel. Elke maand maakt hij foto’s van mij. Het is mooi om te zien hoe mijn lichaam zich herstelt. Dat helpt me bij de acceptatie en geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Wat is je advies aan andere vrouwen?

“Denk goed na over wat je wilt, ga ervoor en blijf positief. Ik heb van te voren met vrouwen gepraat die borstkanker en een reconstructie achter de rug hadden. Daardoor wist ik een beetje wat me te wachten stond.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!