Helga

Reconstructie met siliconen | Helga

Dubbelzijdige borstamputatie, tissue expanders en daarna siliconen protheses, dat is nu een jaar geleden. Binnenkort volgt er liposuctie van buikvet om de borstcontouren zachter te maken. Helga heeft (nog) geen tepeltatoeage.

Naam: Helga
Leeftijd: 56
Privé: Getrouwd, drie volwassen kinderen, drie kleinkinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA2
Borstkanker? Ja, twee jaar geleden
Behandeling: Chemotherapie

"Siliconen vond ik het meest gemakkelijk."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“'Ze moeten er allebei af', was zo’n beetje het eerste wat ik zei toen ik de diagnose borstkanker kreeg. De kanker zat in één borst, maar ik wilde dat ze allebei geamputeerd werden. Ik wist toen niet dat ik erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker had. Toen dat na een gentest duidelijk werd, wist ik helemaal zeker dat ik geen enkel risico wilde lopen. Siliconen vond ik het meest gemakkelijk. Die grote littekens die je van een reconstructie met lichaamseigen weefsel overhoudt, vind ik best heftig. Mijn tepels wilde ik er ook af. Dat gaf me een veiliger gevoel.”

Hoe voelt het?

“Niet zoals het was, maar strakker en soms koud. Toch voelen ze vertrouwd. Ik heb snel vrienden met mijn borsten gesloten.”

Wat viel er mee?

“Ik zag er tegenop dat ik helemaal plat wakker zou worden. Dat viel alles mee. De expanders waren al een beetje gevuld, waardoor er twee kleine hobbeltjes zaten.”

Wat viel er tegen?

“Ik wist dat het pijn zou doen, maar het is net als bij een bevalling; je weet niet hoe erg. Nou, het wás heel erg. Alsof er een vrachtwagen met een aanhanger vol lading op mijn borstkas stond. Dankzij de pijnstilling zakte het snel af. Ik ben op dinsdag geopereerd en ging op zaterdag – met alleen paracetamol op – naar de hardloopwedstrijd van mijn dochter.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Ik vind het oké. Ik vind het belangrijker dat ik borstkanker overleefd heb dan dat ik mijn eigen borsten nog heb. Ik ben er totaal niet onzeker over. Ik ga ook gewoon naar de sauna. Zie zien er mooi uit en één groot voordeel: ik heb geen hangborsten meer. Ik hoef zelfs geen bh aan.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Niets, wat betreft mijn borsten althans. Mijn man heeft me nog liever dertig jaar bij zich zonder borsten dan één jaar met. Ik moest dit doen om te overleven, zo voelt het voor mij. Het hele proces van ziek zijn en reconstructie heeft ons dichter bij elkaar gebracht.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Go with the flow. Het is moeilijk, maar het is niet anders. Dokters kunnen gelukkig heel mooie nieuwe borsten maken. Het is niet het einde van de wereld.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!