Hilde

Reconstructie met DIEP-flap | Hilde

DIEP-flap rechterborst.

Naam: Hilde
Leeftijd: 51
Privé: Getrouwd, drie kinderen
Erfelijk belast: Nee
Borstkanker? Ja, drie jaar geleden
Behandeling: Eerst amputatie, chemo in combinatie met immunotherapie, hormoontherapie.

"Ik ben blijer met mijn lijf dan vroeger."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“’Siliconen zijn heel mooi, maar als je ouder wordt gaat je echte borst zakken en de andere niet.’ Ik weet nog goed dat de plastisch chirurg dit tegen me zei. Daardoor koos ik voor een DIEP-flap, die groeit mee met je lichaam. Wat zeker ook meespeelde was dat ik niets vreemds in mijn lijf wilde, geen siliconen dus. Ik ben een jaar plat geweest voordat ik de reconstructie kreeg. Ik heb daar geen last van gehad. Ik deed alles met die externe prothese. Ik twijfelde zelfs of ik eigenlijk wel een reconstructie wilde. De praktische argumenten dat ik prothesebikini’s en -lingerie niet mooi vind en niet zonder bh in een hemdje kon lopen, trokken me over de streep.”

Hoe voelt het?

“Heel natuurlijk. Onder de douche controleer ik altijd mijn gezonde borst en neem de gereconstrueerde dan ook mee. Soms moet ik even nadenken welke borst ik te pakken heb, ik voel geen verschil.”

Wat viel er mee?

“Het resultaat. Ik dacht dat het er vrij nep uit zou zien, maar dat is helemaal niet zo. Integendeel.”

Wat viel er tegen?

“Na de operatie heb ik anderhalve maand in een rolstoel gezeten. Er was zoveel buikvet weggehaald, dat ik niet rechtop kon lopen. De pijn in mijn buikspieren viel ook tegen. Als ik moest niezen of lachen gingen ik door de grond.  Heel erg was het allemaal niet. Ik wist dat het tijdelijk was en dat maakte het prima te doen.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Eerlijk gezegd ben ik blijer met dit lijf dan wat ik vroeger had. Mijn buik is weg! Hoe mooi is dat?’

Wat betekent het voor je relatie? 

“Niets. Mijn man heeft er geen enkele moeite mee gehad. Ook niet toen ik plat was. Dat mijn borst eraf ging, heeft mijn leven gered. We zijn heel gelukkig dat ik er nog ben. Die borstreconstructie is dan ook geen probleem.”

Wat is je advies voor andere vrouwen?

“Durf te praten en durf te vragen. Het is jouw lijf, dus jij beslist.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!