Ingrid

Reconstructie met siliconen | Ingrid

Een amputatie en reconstructie met tissue expanders (een jaar geleden) en ruim een half jaar geleden een wisseloperatie met siliconen, kort daarna een tepelreconstructie en week voor de fotoshoot een tepeltatoeage.

Naam: Ingrid

Leeftijd: 54

Privé: Getrouwd, twee kinderen

Erfelijk belast: Nee

Borstkanker? Dubbelzijdige borstkanker (een jaar geleden)

Behandeling: Hormoontherapie, geen chemo of bestraling

"Als ik mijn borstspieren aanspan, vervormen mijn borsten."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“In eerste instantie koos ik hiervoor vanwege de snelheid: Siliconen, klaar en door! Gaandeweg het opvullen van de expanders, veranderde ik van gedachten. Ik wilde toch liever een DIEP. In Facebookgroepen met lotgenoten las ik dat vrouwen daar blij mee waren. Het is toch meer van jezelf. Uiteindelijk heb ik toch besloten het niet te doen. Het is een zwaar traject en de plastisch chirurg dacht dat ik niet genoeg buikvet had. Hij zou vet uit mijn bil of dij kunnen halen, maar kon dan maar één borst per keer worden gedaan. Twee operaties, dat zag ik niet zitten. Zo kwam ik weer bij het oorspronkelijke plan van siliconen, maar ik sluit niet uit dat ik alsnog voor lichaamseigen weefsel ga, als de protheses ooit vervangen zouden moeten worden.”

Hoe voelt het?

“Ik heb er erg aan moeten wennen dat de borstspier over de prothese loopt. Als ik mijn armen gebruik, voel ik de borstspieren aan beide kanten op de prothese drukken. Het is niet pijnlijk, wel een raar gevoel. Ik vind dat hinderlijk tijdens het sporten of huishoudelijk werk. Dit voelt wel veel beter dan de expanders. Die waren heel hard en daardoor pijnlijk.”

Wat viel er mee?

“Eigenlijk alles. De operaties zijn prima gegaan, ik heb geen complicaties gehad de genezing verliep prima. Het voordeel is dat ik geen bh meer aan hoef. Voor de ondersteuning is het niet nodig, dus laat ik ‘m lekker uit.”

Wat viel er tegen?

“De borstspieren die trekken bij bewegen. Door het aanspannen van de borstspieren, vervormen mijn borsten. Op mijn buik slapen is niet prettig, maar inmiddels ben ik eraan gewend en is het geen probleem meer dat ik niet meer op mijn buik kan slapen”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Helemaal niets. Mijn man heeft er ook geen probleem mee. Ik heb wel het voordeel dat ik nog gevoel heb in mijn huid. Veel vrouwen hebben dat niet.”

Je bent getrouwd. Verandert er door de reconstructie iets in je relatie? 

“Niets, al is er van mij uit wel wat veranderd. Door mijn borstkanker kijk ik anders naar het leven, Ik waardeer meer wat ik heb, óók mijn relatie. Ik ben me ervan bewust dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om gezond en gelukkig te zijn.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Laat je goed informeren en neem de tijd. Haastige spoed is zelden goed. Je kunt een reconstructie ook uitstellen als je niet zeker weet of er nog niet klaar voor bent. Kies voor wat bij jouw leven past, bij je werk of de dagelijkse dingen die je doet. Praat ook met lotgenoten, bijvoorbeeld via Facebook. Er zijn verschillende besloten groepen waarin je je vragen kunt stellen.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!