Iris

Reconstructie met DIEP-flap | Iris

Enkelzijdige DIEP-flap, nu tien maanden geleden. Twee maanden geleden zijn de huidplooien aan weerszijden van het litteken op de buik – de zogenaamde ‘dogears’ – weggehaald.

Naam: Iris
Leeftijd: 49
Privé: Latrelatie, twee kinderen
Erfelijk belast: Nee
Borstkanker? Ja, vijf jaar geleden in de linkerborst, waarbij borstsparend is geopereerd. Een jaar geleden kwam borstkanker terug in het randje van het snijvlak.
Behandeling: Bij de eerste keer borstkanker kreeg Iris 21 bestralingen en achttien chemokuren. Bij de tweede keer kreeg ze negen chemokuren en waren drie operaties nodig.

"Dat grote litteken op mijn buik vind ik wel een beetje heftig."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Ik wilde graag eigen weefsel dat warm is een meegroeit. Ik vind het ook natuurlijker. Bij siliconen heb je altijd een strakke borst, ook als je tachtig bent. Omdat ik mijn rechterborst nog heb, vind ik dat niet mooi.”

Hoe voelt het?

“Ik ben er heel blij mee. Ik heb wat minder gevoel in mijn borst, maar verder voelt het echt heel oké. Ik mis het gevoel in mijn tepel wel erg. Dat was toch een erogene zone. Om het weefsel inwendig op z’n plek te houden, is het vastgenaaid aan mijn ribben. ’s Nachts voelt dat soms heel strak, alsof ik een bh aan heb. Wat wel grappig is: Als ik vroeger koude of warme vloeistoffen dronk, voelde ik dat via mijn slokdarm naar mijn maag gaan. Na de operatie ervoer ik dat de vloeistof in plaats van naar mijn buik naar mijn linkerborst ging. Dus mijn buikweefsel lijkt zich de sensatie te herinneren. Inmiddels voel ik dat niet meer.”

Wat viel er mee?

“Hoe mooi het is. Ik ga er ook mee naar de sauna.”

Wat viel er tegen?

“De eerste periode mocht en kon ik alleen zittend slapen en niet rechtop lopen. Er stond teveel spanning op mijn buiklitteken. Als een oud vrouwtje liep ik kromgebogen achter een rollator. Langzaamaan ging het beter en na drie maanden was het nagenoeg normaal. Ik heb twee kinderen gekregen en mijn ervaring van het opvangen van weeën tijdens mijn bevallingen, hielp me nu; Je niet verzetten tegen de pijn, maar de pijn in gaan en naar de pijn toe ademen. Net als bij weeën. Dan was het beter te doen en werden de pijn en het ongemak minder.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Ik vind mijn lijf prima zo! Oké, de linker en rechterborst zijn niet helemaal gelijk, maar welke vrouw heeft er nu twee precies dezelfde borsten? Ik zit er niet mee. Ik had gehoopt dat ik door de DIEP een heel platte buik zou krijgen, maar dat is helaas niet zo. Het gedeelte onder het buiklitteken is wel mooi plat, maar boven het litteken is er ineens een kleine overhang. Om voldoende vet te hebben voor een mooie borst, ben ik voor de operatie negen kilo aangekomen. Ik vrees dat ik er toch nog wat af moet lijnen. Dat grote litteken op mijn buik vind ik wel een beetje heftig. Ik probeer er vrede mee te sluiten door mijn litteken te zien als zo’n mooie ketting die buikdanseressen om hun buik hebben. Dat voelt een stuk leuker. Ik heb niet zoveel met tatoeages, maar ik kan me voorstellen dat ik daar een keer een tattoo op laat zetten. Van zo’n buikdansketting, bijvoorbeeld.”

Wat betekent het voor je relatie?

“De barst die er in het huwelijk tussen mijn ex en mij was, werd door de eerste keer borstkanker alleen maar groter. Omdat de verbinding helemaal weg was, besloten we te scheiden. Het is heel fijn om te merken dat het ook anders kan. Mijn huidige vriend is erg lief voor me. Hij vindt me nog steeds sexy en wil met me vrijen, wat mij helpt om mijn nieuwe borst en buik te accepteren. Omdat mijn linkerborst is veranderd, mis ik een stukje opwarmstimulatie, maar samen hebben we andere plekjes gevonden waar het ook leuk en fijn is om gekriebeld en gezoend te worden.”

Wat is je advies voor andere vrouwen?

“Zoek uit wat er allemaal mogelijk is en welke reconstructie voor jou het fijnste voelt. Durf voor te stellen hoe het zou voelen als je met die reconstructie door het leven zou gaan. Voelt dat goed? Past het bij je? Kortom; voel bij elke mogelijkheid met je hart of het bij jou past. Als het antwoord ‘ja’ is, is het goed.

In eerste instantie waren mijn borst en het buiklitteken stug en compact. Door zelfmassage met (bio-)olie en door oedeemtherapie en littekentherapie door een huidtherapeut, zijn mijn borst en litteken zacht en soepel. Dat raad ik iedereen aan na de operatie.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!