Janine
Reconstructie met DIEP-flap en LD-flap | Janine
Links een DIEP (een jaar geleden), rechts een reconstructie met de LD-spier (9 maanden geleden).
Naam: Janine
Leeftijd: 31
Privé: Getrouwd, twee kinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA2
Borstkanker: Nee
"Ik heb veel pech gehad."
Waarom koos je voor deze borstreconstructie?
“Mijn plastisch chirurg wilde eerst een reconstructie doen met tissue expanders en daarna een DIEP. Ik vond dat een goed idee. Eigen weefsel is zacht, warm en van jezelf. Helaas heb ik veel pech gehad. Toen ik tissue expanders had, bleef mijn linkerborst rommelen. Niet echt een infectie, maar rustig was het ook niet. Na drie maanden kreeg ik de DIEP. De operatie ging goed, maar helaas kwam de doorbloeding van de vaten in buik in mijn rechterborst niet goed op gang. Dat was een ontzettende teleurstelling. Mijn borst werd eerst paars en daarna zwart, heel naar. Helaas moest het weefsel worden weggehaald, waardoor ik aan één kant plat was. Best heftig allemaal. Na twaalf weken is er een reconstructie met de LD-spier gedaan, met een siliconen prothese erbij. Hierdoor heb ik nu een borst van mijn buik en van mijn rug.”
Wat viel er mee?
“De littekens. Die zijn natuurlijk best groot, maar ik had het erger verwacht. Als ik mezelf bloot in de spiegel zie, vind ik het niet erg. Die op mijn buik zit heel laag en valt onder een bikinibroekje. Die op mijn rug onder mijn bh-bandje. Niemand die het ziet.”
Wat viel er tegen?
“Na de amputatie had ik veel pijn. Alsof er een olifant op mijn borstkas zat. In de drie maanden dat ik de tissue expanders had, bleef het zeer doen. Daardoor ging ik te hoog ademhalen, waardoor ik snel buiten adem was. Verder vielen alle complicaties natuurlijk erg tegen. Het was een lange weg, maar ik ben blij met het resultaat. Al vind ik de kwabbel van de rugspier aan de zijkant van mijn ‘rugborst’ best lelijk. Het is net een lovehandle, alleen dan naast m’n borst.”
Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?
“Ik zag er heel erg tegenop om aan één kant plat te zijn, maar toen het zover was, viel dat erg mee. Toen, maar zeker ook nu, voelde ik me nog net zoveel vrouw als vroeger.”
Hoe voelt het?
“De buikborst voelt heel natuurlijk zacht en warm. Die andere is wat harder en stugger. Dat komt door de LD-spier.”
Wat betekent het voor je relatie?
“Vanaf dag één stond mijn man achter me. Hij heeft altijd gezegd dat hij me aantrekkelijk vindt, wat een goed gevoel geeft. Het helpt bij mijn zelfvertrouwen. We hebben er samen altijd open over kunnen praten.”
Wat is je advies aan andere vrouwen?
“Ik heb twee adviezen. De eerste gaat over je kinderen. Het is mij goed bevallen om er open over te zijn. De jongste was drie maanden toen ik de eerste operatie kreeg, de oudste ruim twee. In het begin vond zij mijn borsten een beetje gek, maar ze wende er snel aan. Ik heb mezelf nooit verstopt en denk dat dit goed was. Ik merk wel dat het vertrouwen van de oudste wat is beschadigd. Door mijn complicaties ben ik vaker geopereerd dan gepland. Als ik daarna voor controle naar het ziekenhuis moest, vroeg ze angstig of ik weer bij de dokter moest blijven slapen.
Het andere advies is: wees eerlijk als je geen artsen in opleiding aan je bed wilt. Ik vond het soms net een poppenkast: ‘Gordijn open, gordijn dicht’, omdat er wéér iemand wilde kijken. Je mág zeggen dat je dit niet wilt.”