Jessica

Reconstructie met DIEP-flap | Jessica

Dubbelzijdige DIEP-flap, een jaar geleden.

Naam: Jessica

Leeftijd: 38

Privé: Getrouwd, twee kinderen.

Erfelijk belast: Nee

Borstkanker: Ja, vijf jaar geleden.

Behandeling: Na de diagnose borstkanker in de rechterborst, koos Jessica voor een dubbelzijdige amputatie met directe reconstructie. Daarna volgde bestraling.

Soort reconstructie: Dubbelzijdige DIEP-flap, een jaar geleden.

"Ik heb een donkere huid, waardoor de lichte littekens goed zichtbaar zijn."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Doordat de huid op mijn rechterborst door de bestraling strak werd en trok, zat de prothese in die borst niet lekker. Bovendien ontstond er kapselvorming. Het was alsof er een tennisbal onder mijn huid zat. Heel vervelend. Bij alles wat ik deed, voelde ik mijn rechter borstspier trekken. Ik kon niet op mijn buik liggen, de kinderen niet knuffelen, alles deed pijn. Dat ik een DIEP kon krijgen was een opluchting. Hierbij is de beschadigde bestraalde huid van mijn rechterborst vervangen door huid van mijn buik. Tegenwoordig kan ik mijn rechterarm weer vrijuit bewegen en op mijn buik slapen. Het is echt veel beter zo.”

Hoe voelt het?

“Helemaal normaal, warm en zacht. In gevoel zit er geen verschil in mijn linker- en rechterborst, maar ik baal er wel van dat de rechterborst toch een beetje zijn eigen ding doet. Het is nu ruim een jaar na de operatie en er zit een kuil in. Daar krijg ik nog lipofilling voor.”

Wat viel er mee?

“De operatie en het herstel. Ik verwachtte dat ik na de operatie een tijd niets zou kunnen en dat ik vreselijk veel pijn zou hebben. Dat viel enorm mee. Ik moest eigenlijk een week in het ziekenhuis blijven, maar omdat het zo goed ging, mocht ik na vijf dagen weg. Ook thuis kon ik prima uit de voeten.”

Wat viel er tegen?

“Ik heb een donkere huid, waardoor de lichte littekens goed zichtbaar zijn. Het litteken op mijn buik is heel dik geworden, waardoor het erg opvalt. Het litteken op mijn rechterborst, waar een stuk huid in is gezet, is ook heel opvallend. Dit zijn bekende problemen van mensen met een donkere huid, maar toch vind ik het best heftig. Door die littekens word ik er elke dag aan herinnerd dat ik borstkanker heb gehad. Ondanks dat ik natuurlijk heel blij ben dat ik gezond ben en het zo goed met me gaat, ben ik niet meer ongeschonden. Ik ben de oude niet meer. Ik denk erover om geen tepels te laten tatoeëren, maar een grote tatoeage waarin de littekens worden geïntegreerd. Iets moois, wat weergeeft hoe blij en trots ik ben dat mijn gezin en ik dit allemaal hebben doorstaan.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“De ene dag voel ik me beter over mijn zelfbeeld dan de andere dag. Ik blijf het moeilijk vinden wat er met me is gebeurd. In kleding ziet het er allemaal best leuk uit, maar als ik een badpak aan heb, zie je de littekens er doorheen. Zo dik zijn ze. Dat vind ik vervelend. Om op een positieve manier met mijn uiterlijk bezig te zijn, ga ik geregeld naar de schoonheidsspecialiste, manicure en pedicure. Dat helpt om me goed te voelen over hoe ik eruit zie.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Mijn partner vindt me nog net zo mooi als vroeger, aan hem ligt het niet. Ik voel me wel minder vrij. Als we vrijen, doen we dat met mijn licht uit en hou ik mijn t-shirt aan. Ik ben me veel meer bewust van mezelf.”

Wat is je advies voor andere vrouwen?

“Denk goed na over wat je wilt. Ik koos in eerste instantie voor siliconen, maar vind deze reconstructie met lichaamseigen weefsel veel fijner. En die deuk, ach, die lossen we wel op met lipofilling.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!