Joyce

Reconstructie met siliconen | Joyce

Dubbelzijdig met directe siliconen, nu twee jaar geleden. Daarna volgde een tepelreconstructie en tatoeage.

Naam: Joyce
Leeftijd: 48
Privé: Getrouwd, twee kinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA1
Borstkanker? Nee

"Toen ik net geopereerd was, vond ik mezelf verminkt."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Toen elf jaar geleden vanwege mijn erfelijke aanleg voor kanker mijn eierstokken werden weggehaald, ging mijn man bij me weg. Bovendien leed mijn moeder aan eierstokkanker. Het was een superheftige tijd, waarin ik geen ruimte had om over een reconstructie na te denken. In de jaren erna werd ik twee keer per jaar gescreend. Elke keer bezorgde dit mij stress; Was alles goed? Werd er geen kanker gevonden? Toen ik cystes kreeg in mijn borsten, was ik er klaar voor. Ik wilde preventief worden geopereerd. Inmiddels had ik een nieuwe relatie en mijn man stond er helemaal achter. Dat hielp mij ook. Ik koos voor siliconen omdat ik niet teveel gedoe wilde. Een reconstructie met lichaamseigen weefsel vond ik heel ingrijpend. Bovendien krijg je dan grote littekens. Dat zag ik allemaal niet zitten. Mijn besluit om siliconen te nemen is goed geweest. Ik ben er nog steeds blij mee.”

Hoe voelt het?

“Het vervelende is dat mijn borstspieren spastisch zijn, waardoor ze steeds samentrekken. Dat is naar en vervelend, want ik voel mijn protheses dan heel goed zitten. Elk half jaar krijg ik botox in die borstspieren, waardoor de spiertrekkingen verdwijnen. Verder voelen mijn borsten zacht en goed. Ik moest er wel erg aan wennen, omdat het gevoel eruit is.”

Wat viel er mee?

“Toen ik net geopereerd was, vond ik mezelf verminkt. Mijn borsten zagen eruit als twee dichtgenaaide enveloppen. Omdat ik vrij grote borsten had, waren de littekens groot. Dat was allemaal erg wennen. Gelukkig is het steeds mooier geworden, ook de vorm. Inmiddels ben ik er blij mee.”

Wat viel er tegen?

“Dat ik geen gevoel meer heb in mijn borsten. Dat komt door het weghalen van het borstweefsel. Het schijnt dat de huidzenuwen zich kunnen herstellen, waardoor het gevoel terugkomt. Vooralsnog merk ik daar weinig van. Ik mis de seksuele prikkel in mijn tepels en borsten. Dat vind ik echt jammer.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Niets. Ik ben niet onzeker en voel me absoluut niet minder vrouwelijk. Ik ga gewoon naar de sauna. Ik vind mijn borsten niets om me voor te schamen. Ik ben er juist trots op. Ik sta nog steeds achter mijn keuze om ze weg te laten halen en reconstrueren. Ik wil niet ziek worden.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Het heeft geen invloed op mijn relatie. Ik heb een heel lieve man. Hij gaf de doorslag toen ik twijfelde over een preventieve operatie. ‘Je bent meer dan een paar borsten,’ zei hij. Hij zorgde ervoor dat ik mijn kop uit het zand haalde en me durfde te laten opereren.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Doe het voor jezelf en voor je kinderen. Wacht niet tot je de diagnose borstkanker krijgt, maar pak die kans.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!