Marion

Reconstructie met DIEP-flap | Marion

DIEP-flap (half jaar geleden), een maand geleden is haar gezonde borst gecorrigeerd. Omdat er te weinig gezonde huid was, zit er op de DIEP-borst huid van Marions buik. Marion heeft (nog) geen tepelreconstructie en -tatoeage.

Naam: Marion

Leeftijd: 56

Privé: Getrouwd, 1 zoon

Erfelijk belast: Nee

Borstkanker: Ja, zes jaar geleden. Marion kreeg destijds een borstsparende operatie en bestraling. Drie jaar later werd er een recidief gevonden in het litteken.

Behandeling: borstsparende operatie en bestraling (zes jaar geleden), amputatie en hormoontherapie (twee jaar geleden).

"Ik voel me nu zekerder over mijn lijf, gewoon door wat ik heb meegemaakt."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Toen de borstkanker terug kwam, moest mijn borst eraf. Ik had stugge, bestraalde huid van de eerste keer borstkanker. Daarom was eerst een tissue expander nodig. Na een paar keer vullen, ging het litteken helaas open. Om te kijken of er geen infectie in de borst zat, werd de expander eruit gehaald en werd een nieuwe geplaatst. Was ik wéér plat. Heel vervelend. Na een paar keer vullen, kreeg ik een infectie en moest de tissue expander opnieuw worden verwijderd. Voor de derde keer plat, wat een tegenvaller! Nee, ik dacht niet: ‘Laat maar. Dan maar geen borst’. Ik voelde me incompleet en wilde liever twee borsten, in plaats van eentje. Kennelijk verdroeg mijn lijf geen tissue expanders en dus ook geen implantaat, waardoor de plastisch chirurg een DIEP voorstelde. Ik had er echt het lijf voor, weefsel en vet genoeg. Deze reconstructie is gelukkig heel goed gegaan. Ik ben er erg blij mee.”

Hoe voelt het?

“Gewoon goed. Dit is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Het voelt heel eigen. Toen ik maar één borst had, vond ik het lastig om mijn evenwicht te houden. Als ik op één been stond, viel ik bijna om. Dat is nu weg.”

Wat viel er mee?

“Ik had de operatie veel zwaarder verwacht. Ik herstelde snel en had weinig pijn. De bestraalde huid is aangesloten op vaten uit mijn buik, waardoor deze huid nu veel beter doorbloed is. Het buiklitteken valt me ook alles mee. Het trekt al mooi weg.”

Wat viel er tegen?

“Dat ik drie keer plat moest vond ik verschrikkelijk. Die prothese in je bh of badpak, het was niet mijn ding. Het schoof alle kanten op. Ik kreeg ook last van mijn schouder door het gewicht van de prothese. Ik heb een tijdje de ‘breiboezem’ gehad die vastgenaaid kon worden in mijn bh. Dat vond ik ideaal; deze was licht en veel minder warm.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Ik zie er anders uit dan vroeger, maar voel me nog net zo zeker over mijn lijf. Misschien nog wel zekerder, gewoon door wat ik heb meegemaakt.”

Wat betekent het voor je relatie?

“Mijn man maakt het niets uit. Als ik plat was gebleven, had hij het ook prima gevonden. Als ik me er goed bij voel, is het voor hem ook goed. Je kunt er wel eindeloos bij stil blijven staan, maar het is gewoon wat het is. Het is prima zo. Voor ons allebei.”

Wat is je advies aan andere vrouwen?

“Ook al valt het soms tegen, heb vertrouwen dat het goed komt. Neem rust, heb geduld en dan komt alles weer in orde.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!