Marja

Reconstructie met siliconen | Marja

Dubbelzijde borstamputatie met plaatsing tissue expanders (anderhalf jaar geleden), plaatsing siliconen protheses (bijna een jaar geleden), tepeltatoeage (half jaar geleden).

Naam: Marja
Leeftijd: 51
Privé: Relatie, twee volwassen kinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA 1
Borstkanker? Nee

"Ik vind het jammer dat het gevoel grotendeels weg is."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Ik heb een nierziekte en elke operatie is een aanslag op mijn nieren. Zeker een langdurige zoals bij een reconstructie met eigen weefsel. Daarom koos ik voor siliconen, dat gaat toch een stuk sneller.”

Hoe voelt het?

“De buitenkant voelt koud aan. Ik heb alleen gevoel aan de onderrand van mijn borsten, daar waar ze overgaan in mijn buik. Ik vind het jammer dat het gevoel grotendeels weg is. Mijn borsten speelden een belangrijke rol in mijn seksleven, dat mis ik.”

Wat viel er mee?

“Omdat ik erfelijk belast ben, zijn mijn borsten en eierstokken in één operatie weggehaald. Best veel, maar het viel me alles mee. Mijn borstgebied deed toch al pijn, die buik kon er ook wel bij.”

Wat viel er tegen?

“Ik heb necrose gehad. Dat betekent dat je huid afsterft. Dat moest worden weggehaald en ik moest spoelen om een infectie tegen te gaan, best vervelend. Ook heb ik aardig wat plooien en deuken. Dat is misschien op te lossen met liposuctie, maar in verband met mijn nieren, wil ik op dit moment liever geen nieuwe operatie. Wat me het meeste tegenviel is wat een borstoperatie doet met je lichaam. Ik ben verpleegkundige en kan bepaalde dingen niet meer. Zoals het rijden van een bed met een patiënt erin. Thuis ramen zemen is ook dramatisch. Ik heb minder kracht, kan mijn armen niet goed gebruiken en als ik me inspan, trekken mijn borstspieren enorm. Ik heb daar fysiotherapie voor, maar het zal waarschijnlijk niet beter worden dan dit. Nóg een kleine tegenvaller: als ik op mijn zij lig, voel ik na een tijdje de siliconen zitten. Dan moet ik weer naar de andere kant draaien.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Het heeft geen invloed op mijn zelfbeeld. Het resultaat is niet optimaal, maar ik haal er voordelen uit. Zoals dat ik geen bh hoef te dragen en geen hangborsten meer heb.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Mijn man is een billenman, dat scheelt! Haha. Hij geeft mij niet de indruk dat hij er veel moeite mee heeft. We praten daar heel open over.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Volg je gevoel en laat je niet van alles aanpraten door anderen. Mensen kennen altijd wel iemand die het ook heeft meegemaakt en geven je adviezen, waar je helemaal gek van kunt worden. Ik tenminste wel. Neem dus geen besluit op basis van wat anderen zeggen, maar doe wat voor jou goed voelt.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!