Nelleke

Reconstructie met siliconen & LD-flap | Nelleke

Een preventieve amputatie en reconstructie met siliconen, zes jaar geleden. Na complicaties verloor Nelleke de prothese in haar linkerborst. Deze borst is vier jaar geleden gereconstrueerd met een LD-flap. Nelleke kreeg nipplebanking. Hierbij werden haar tepels bij de amputatie in haar lies geplaatst en later weer teruggezet. Haar linker tepel is hierbij gedeeltelijk afgestorven.

Naam: Nelleke
Leeftijd: 45
Privé: Getrouwd, twee kinderen
Erfelijk belast: Ja, BRCA1
Borstkanker gehad: Nee

"Mijn zachte, warme borsten van vroeger mis ik soms."

Waarom koos je voor deze borstreconstructie?

“Het was eigenlijk geen keuze. Na een huidsparende amputatie en reconstructie met siliconen, dacht ik dat ik klaar was. Helaas kreeg ik in mijn linkerborst een infectie en moest de prothese eruit worden gehaald. Dat was een ontzettende tegenvaller. Van ‘dat doen ik wel even’, zat ik opeens met een platte kant. Ik heb een tijdje een uitwendige prothese gedragen, maar vond dat toch vervelend. Ik wilde weer een echt decolleté en niet met een plastic ding in m’n bh lopen. Omdat ik door de infectie te weinig huid had, moest er huid bij komen. Die is van mijn rug gehaald, samen met vetweefsel en de LD-spier. Om een even grote borst te krijgen als rechts, is er ook een kleine prothese in gegaan. Ik wilde mijn eigen tepels graag houden, maar links is dat niet helemaal goed gegaan. Deze is wel getatoeëerd, maar inmiddels is dat vervaagd. Ik vind dat niet zo belangrijk. Misschien dat ik nog een keer een nieuwe tattoo neem, misschien ook niet.”

Hoe voelt het?

“In het begin voelde ik helemaal niets, maar op sommige plekken is het gevoel teruggekomen. Dat is een beetje gek, maar inmiddels ben ik er helemaal aan gewend.”

Wat viel er mee?

“Hoe ik het mentaal allemaal deed. Het was af en toe flink slikken – en ook keihard huilen – maar ik heb altijd het vertrouwen gehad dat het goed kwam. En dat kwam het ook.”

Wat viel er tegen?

“Ik vind de borst aan de LD-kant vrij log en breed. Ook heb ik er soms pijn aan. Omdat er aan één kant op mijn rug een spier en veel weefsel is weggehaald, heb ik pijnklachten in mijn schouder en onderin mijn rug. Hiervoor heb ik chronisch fysiotherapie.”

Wat betekent de borstreconstructie voor je zelfbeeld?

“Eigenlijk niet zoveel. Al mis ik soms mijn zachte, warme borsten van vroeger, ik voel me nog steeds vrouw.”

Wat betekent het voor je relatie? 

“Seksueel is het wel anders. Ik vind het fijn als mijn man mijn borsten aanraakt, maar ik voel het niet meer. Hierdoor raak ik minder snel opgewonden. Omdat mijn eierstokken er preventief uit gehaald zijn, is mijn libido lager. Dat helpt ook niet. Verder is mijn relatie heel sterk geworden. We hebben samen veel meegemaakt, dat geeft een heel veilig en zeker gevoel.”

Heb je advies voor andere vrouwen?

“Net na de reconstructie is het heel erg wennen en voelt het raar, maar dat wordt minder. Echt.”

Bekijk hier de foto's

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!